ΧΑΜΟΓΕΛΑ για τους διαβητικούς-Πλέον δεν θα χρειάζεται να τρυπούν το δάχτυλό τους με βελόνα

Η αλλαγή που έκανε ο ΕΟΠΥΥ-Τι λέει στο star.gr, ο Πρόεδρος των Διαβητικών, Χρήστος Δαραμήλας-Πρώτη ανάρτηση: 23-03-2017 17:49

ΧΑΜΟΓΕΛΑ για τους διαβητικούς-Πλέον δεν θα χρειάζεται να τρυπούν το δάχτυλό τους με βελόνα

Όσοι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη (όχι μόνο ενήλικες αλλά και πολλά μικρά παιδιά), γνωρίζουν καλά τον καθημερινό Γολγοθά του να πρέπει να τρυπάς πολλές φορές μέσα στην ημέρα το δάχτυλο σου με ειδικά βελονάκια, προκειμένου να βγάλεις σταγόνα αίματος για να μετρήσεις τις τιμές της γλυκόζης σου.

Παρά το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει και τα συστήματα μέτρησης έχουν εξελιχθεί δίχως να χρειάζεται κανείς να τρυπήσει το δάχτυλό του, ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ο ΕΟΠΥΥ δεν «υποστήριζε» τα καινούργια συστήματα καταγραφής τιμών γλυκόζης.

Ωστόσο μετά από πολύμηνες, συνεχείς και επίμονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) η οποία έκανε συνεχείς παρεμβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, αυτό άλλαξε, φέρνοντας πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των διαβητικών.

Το star.gr, επικοινώνησε με τον Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο οποίος μας εξήγησε τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, και τι αναμένεται να ισχύσει από εδώ και στο εξής, αλλάζοντας την καθημερινότητα αλλά και την ποιότητα ζωής όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτη:

«Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει έρθει στη χώρα μας ένα καινούργιο σύστημα καταγραφής τιμών γλυκόζης. Είναι ένα καθετηράκι ασύρματο που τοποθετείται στο μπράτσο, είναι λίγο πιο παχύ από 2ευρω και με ένα μόνιτορ που περνάς ασύρματα απ΄έξω σκανάρεις την περιοχή και βλέπεις πώς είναι εκείνη την ώρα η τιμή της γλυκόζης χωρίς να χρειάζεται να τσιμπήσεις το δάχτυλο. Τα αναλώσιμα του είναι 2 φορές το μήνα, το κόστος των οποίων είναι 120 ευρώ, όσο δηλαδή και του συστήματος με το οποίο τσιμπάς το δάχτυλο σου.Εκεί ήταν ο προβληματισμός. Ενώ δεν υπήρχε διαφορετικότητα στην τιμή, ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή δεν είχε να αποζημιώσει κάτι παραπάνω, εδώ και 6 μήνες που προσπαθούσαμε και το ζητούσαμε επανειλημμένως με επιστολές να μπορέσει να το αποζημιώσει, δεν το έβαζαν ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο».

Όπως τόνισε μάλιστα ο κύριος Δαραμήλας, «για πάρα πολλούς γονείς με παιδιά που έχουν διαβήτη τύπου 1 θα τους έλυνε τα χέρια. Το να τσιμπάνε τα δαχτυλάκια ενός παιδιού ασταμάτητα μες την ημέρα –όπως χρειάζεται- για να μπορούν να παρακολουθούν το ζάχαρό του, είναι το κάτι άλλο».

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί διαβητικοί (περίπου 1.000 σε όλη την Ελλάδα), είχαν αποφασίσει να αγοράσουν το νέο σύστημα μέτρησης γλυκόζης, δίνοντας τα 120 ευρώ από την τσέπη τους, ώστε να αποφύγουν το καθημερινό και καθόλου ευχάριστο τσίμπημα στο δάχτυλο.

Τελικά, μετά από πολλές επιστολές «δικές μας, αλλά και επιστολές επιστημονικών εταιριών που ασχολούνται με τον διαβήτη, και από διαμαρτυρίες γονιών που τα δάχτυλα τους ματώνουν από τις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κατάφερε να μπει το σοβαρό αυτό θέμα στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου που κάνει ο ΕΟΠΥΥ κάθε Τετάρτη».

Μετά την συνεδρίαση του, αποφασίστηκε «ότι θα αποζημιωθεί το σύστημα. Το μόνο που μας μένει είναι η επιτροπή διαπραγμάτευσης να καθορίσει την τιμή για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης του. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε εκεί και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία. Συνεχείς πιέσεις ομοσπονδίας. Κάθε φορά πρέπει να φτάνουμε στα άκρα για να μπορέσουμε να πετύχουμε το αυτονόητο» κατέληξε ο κύριος Δαραμήλας, τονίζοντας πως όλο αυτό θα οδηγήσει σε «βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαβητικών αλλά και σε αποφυγή επιπλοκών».

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top