To star.gr σας ξεναγεί στην Πράγα-Η ιστορική πλατεία Βέντσεσλας και η πληθωρική λεωφόρος που χωρά 400.000 άτομα!

Εδώ γράφτηκε Ιστορία

To star.gr σας ξεναγεί στην Πράγα

Το star.gr συνεχίζει να σας ξεναγεί με κάμερα 360 μοιρών στην πανέμορφη πόλη της Πράγας και στην ιστορία της. Αυτή τη φορά περπατήσαμε στην κεντρική πλατεία της Νέας Πόλης, στην πλατεία Βέντσεσλας.

H ξενάγηση λοιπόν ξεκινά….

Στη νότια άκρη της λεωφόρου Na příkopě – μια λεωφόρος με μήκος 750 και πλάτος 60 μέτρα – θα συναντήσετε την πλατεία Βέντσεσλας (Václvské náměstí).

Είναι το πολύβουο κέντρο του εμπορίου το οποίο πραγματικά ζωντανεύει όταν πέφτει το σκοτάδι και όταν τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα νυχτερινά κέντρα προσελκύουν τα πλήθη των τουριστών.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα πιο σπουδαία ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ βόρεια της πλατείας εδράζεται το Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας. Άλλο ένα σημαντικό κτίριο είναι το Παλάτι Κορούνα. Λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο και καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του 1911.

Η ιστορία της πλατείας Βέντσεσλας και η λεωφόρος που χωρά ως 400.000 άτομα

Η κεντρική πλατεία της Νέας Πόλης δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από το μεγάλο αστικό σχέδιο του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄, που μεταμόρφωσε το μεσαιωνικό αλογοπάζαρο σε μια πελώρια λεωφόρο - πλατεία.  Εδώ έλαβαν μέρος οι διαδηλώσεις κατά του ναζισμού το 1938, προπηλακισμός των ρωσικών αρμάτων το 1968, αυτοπυρπόληση του φοιτητή Γιάν Πάλαχ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Άνοιξη της Πράγας, λαϊκές κινητοποιήσεις της Βελούδινης Επανάστασης το 1989. 

Η λεωφόρος που οδηγεί έως το άγαλμα του έφιππου Αγίου Βέντσεσλας (το κατασκεύασε ο Γιόζεφ Μίσλμπεκ), μπορεί άνετα να χωρέσει ως 400.000 άτομα. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται μια αναμνηστική πλάκα στην μνήμη όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου.



Σήμερα αυτή είναι η βασική αρτηρία της Νέα Πόλης ενώ εδώ συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της Πράγας στις 31 Δεκέμβρη για να κάνουν την αλλαγή του χρόνου.

 

Η Βελούδινη Επανάσταση και η πλατεία Βέντσεσλας

Η Βελούδινη επανάσταση ήταν μια ειρηνική επανάσταση (εξ ου και το όνομά της), που έγινε στην Τσεχοσλοβακία από τις 16 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 1989 και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και κατ' επέκταση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 1989 με μια ειρηνική διαδήλωση φοιτητών στην Μπρατισλάβα. Μια ημέρα αργότερα, μια άλλη ειρηνική διαδήλωση στην Πράγα είχε κατασταλεί βίαια από την αστυνομία του καθεστώτος, κάτι που οδηγεί σε μια νέα σειρά διαδηλώσεων στις 19 με 27 Νοεμβρίου.

Στην Πράγα, ο Βάτσλαβ Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας και γνωστός στην αστυνομία αφού έχει ήδη αποφυλακιστεί μετά από πέντε χρόνια, τίθεται επικεφαλής όλων των διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος.

O Βάτσλαβ Χάβελ

 

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989, οι σκηνές χαράς που διαδραματίζονται στο Βερολίνο παρακολουθούνται και στην Πράγα από την τηλεόραση. Η κατάσταση κλιμακώνεται. Στην πλατεία Βέντσεσλας, όπου το 1969, ο φοιτητής Γιαν Πάλαχ αυτοπυρπολήθηκε, διαδηλώνουν κάθε βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στις 17 Νοεμβρίου στους δρόμους της Πράγας, η αστυνομία θα διασπάσει μια ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών. Η ψευδής φήμη ότι υπήρξε ένας νεκρός, δεν θα ηρεμήσει τα πνεύματα.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπερνά τους 200.000 (την προηγούμενη ημέρα) και φτάνει στους 500.000. Στις 27 Νοεμβρίου, μια γενική απεργία παραλύει τη χώρα για δύο ώρες. Περιτριγυρισμένο από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων σε ολόκληρη την περιοχή της σοβιετικής αυτοκρατορίας και λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει στις 28 Νοεμβρίου ότι εγκαταλείπει την πολιτική εξουσία.

 Μετά από απαίτηση του, η Ομοσπονδιακή Συνέλευση ψηφίζει την κατάργηση του άρθρου του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Κομμουνιστικό κόμμα είναι κυρίαρχο στην κοινωνία και το κράτος. Το αγκαθωτό σύρμα των συνόρων με τη Δυτική Γερμανία και την Αυστρία αφαιρείται στις 5 Δεκεμβρίου 1989 και στις 10 Δεκεμβρίου ο κομμουνιστής πρόεδρος Gustav Husák εγκαθιδρύει την πρώτη σε μεγάλο βαθμό μη-κομμουνιστική κυβέρνηση μετά το 1948, και παραιτείται, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να υπολογίζει σε βοήθεια από την Μόσχα. Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ εξελέγη αρχηγός του κοινοβουλίου στις 28 Δεκεμβρίου και ο Βάτσλαβ Χάβελ, Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας στις 29 Δεκεμβρίου 1989.

Συνέπεια της Βελούδινης Επανάστασης ήταν οι εκλογές του Ιουνίου 1990, με την πρώτη δημοκρατική και παράλληλα μη κομμουνιστική κυβέρνηση εδώ και 40 χρόνια.

*πληροφορίες: wikipedia

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top