H απελευθέρωση μείωσε την τιμή του βρεφικού γάλακτος

Μειώθηκε αισθητά ο προϋπολογισμός νέων οικογενειών

Η απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος από το 2012 έχει ρίξει σημαντικά την τιμή του και έχει ανακουφίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων νέων οικογενειών.

Ο Ορέστης ήρθε στη ζωή της Δώρας και του Πλάτωνα πριν 5 μήνες. Το γάλα του μικρούλη είναι ένα σημαντικό έξοδο για τo νεαρό ζευγάρι. Για το λόγο αυτό έψαξαν πολύ πριν αγοράσουν.

«Στα φαρμακεία βρίσκεται περίπου στα 20 ευρώ το ξένο γάλα, ενώ στα σουπερμάρκετ στα 15 ως 18 ευρώ. Η διαφορά είναι από δύο έως 5 ευρώ, που είναι σημαντική για το ταμείο μιας καινούριας οικογένειας, ειδικά όταν θες να πάρεις και πάνες και αποστειρωτές και μπουκάλια και πιπίλες και όλα αυτά για το νέο παιδί» λένε.

Η διαμάχη για το γάλα σκόνη σε βρέφη έως 6 μηνών είχε ξεσπάσει το 2011. Κυβέρνηση και δανειστές πίστευαν τότε πως αν εκτός από τα φαρμακεία βρεθεί και στα ράφια των σουπερμάρκετ, η τιμή του θα φθηνύνει σημαντικά. Πράγμα που έγινε, και μάλιστα κατά 9,4%, όπως καταγράφει φέτος το ΙΕΛΚΑ.

Η απελευθέρωση στο δίκτυο πώλησης ωφέλησε τους καταναλωτές κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως.  Συγκεκριμένα, η έρευνα εκτιμά πως μια οικογένεια που χρησιμοποιεί γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας τους 6 πρώτους μήνες εξοικονομεί περίπου 120 ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι για πολλά χρόνια είχαν το μονοπώλιο, αντιδρούν και δίνουν τη δική τους εξήγηση για την μείωση της τιμής.

«Έχει ανέβει σημαντικά στην Ελλάδα, ευτυχώς, ο μητρικός θηλασμός κι αυτό ανάγκασε τις ξένες πολυεθνικές βιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές σαν δέλεαρ στις νέες μητέρες. Οι τιμές που βρίσκουμε σήμερα το βρεφικό γάλα σε φαρμακεία και εκτός φαρμακείων είναι οι ίδιες» λέει ο φαρμακοποιός κ. Δαγρές.

Πράγματι, ο μητρικός θηλασμός έχει αυξηθεί. Το μητρικό γάλα προτιμά σε μεγάλο βαθμό και η Δωρα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το άνοιγμα της αγοράς ωφέλησε σημαντικά την τσέπη χιλιάδων νέων οικογενειών.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top