Σε αυξημένη επαγρύπνηση θα βρίσκονται από την Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας των ασκήσεων που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει τρεις περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, «κυκλώνοντας» ουσιαστικά το Καστελόριζο. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, τουρκικά πλοία και αεροσκάφη θα κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, αλλά και σε μια περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου. Οι ασκήσεις θα γίνουν σε τουρκικά και σε διεθνή ύδατα, ωστόσο θα παρακολουθούνται διακριτικά από τις ελληνικές δυνάμεις. 

Άλλη μια περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για να κάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά, την Κυριακή και τη Δευτέρα, βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στον κόλπο του Ξηρού, απέναντι από τη Σαμοθράκη.

Το υπουργείο Άμυνας προχωρά στην άμεση πρόσληψη 1.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Θα κατανεμηθούν 600 στο Στρατό Ξηράς, 200 στο Πολεμικό Ναυτικό και 200 στην Πολεμική Αεροπορία. Η θητεία τους θα είναι μέχρι και 3 χρόνια και δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι οπλίτες υπηρετούν σήμερα ή έχουν απολυθεί πρόσφατα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε από την Ουάσιγκτον τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ευρώπη.   

«Ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν».

Άδειασε μάλιστα τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το θέμα των συγκεντρώσεων Τούρκων πολιτικών στη Θράκη.

«Η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες».

 

Tags: