Συγκίνηση και περηφάνεια στις εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη

Την ιστορική επέτειο τίμησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και τοπικοί παράγοντες

Με συγκίνηση, περηφάνεια και  σεβασμό στις ρίζες και την ιστορία της χώρας μας, αλλά και με το μήνυμα ότι ως Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να αγωνιστούμε για το μέλλον μας, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το ιστορικό γεγονός της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου του 1827.

Την ιστορική επέτειο τίμησε με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.Ο εορτασμός των επετειακών εκδηλώσεων  ξεκίνησε με την Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, κυρίου Εφραίμ. Ο φιλόλογος και ιστορικός, Ιωάννης Ησαΐας, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. 

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση αναδύονται τα μηνύματα της εθνικής ομοψυχίας, της αγάπης για την πατρίδα, της πίστης στο Θεό και στο δίκαιο αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο φιλόλογος-ιστορικός, κύριος Ιωάννης Ησαϊας.

Στη συνέχεια ο κύριος Παυλόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο Βουλευτικό οίκημα, στο οποίο έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση. Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Η Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης κυρία  Τίνα Αντωνοπούλου, έκανε ειδική αναφορά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, τοπικοί παράγοντες, η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου σύζυγος του ΠτΔ και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία διατηρεί στέρεους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής της, την Ερμιόνη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη δεν έκρυβε την συγκίνηση και τον θαυμασμό της για την ιδιαίτερη πατρίδα της, στις συνομιλίες που είχε με τους συμπατριώτες της, καθ' οδόν για το Ηρώο, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον κύριο Παυλόπουλο στο Μνημείο Πεσόντων Ερμιονιτών.

Στις εκδηλώσεις της  ιστορικής επετείου,  παρευρέθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, της περιφέρειας Πελοποννήσου, τοπικών αρχών και παραγόντων. Το "παρών" έδωσαν ο επιχειρηματίας κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του κυρία Μαριάννα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης με τη σύζυγο του κυρία, Δέσποινα Αποστολάκη. Στο Δημοτικό Κατάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε "Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ερμιονίδας".

«Σήμερα στον πανηγυρικό εορτασμό των 190 χρόνων από την Γ' Εθνοσυνέλευση κατ’ επανάληψη στην Ερμιόνη, σας ανακηρύσσουμε επαξίως, επίτιμο δημότη του δήμου Ερμιονίδας», είπε ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Δημήτρης Σφυρής, απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, έστειλε μήνυμα ενότητας. «Τα μηνύματα των πληρεξουσίων της Γ’ Εθνοσυνέλευσης εδώ στην Ερμιόνη μας εμπνέουν και θα μας εμπνέουν», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν από την άφιξη του κυρίου Παυλόπουλου, κάτοικοι της Ερμιόνης υποδέχθηκαν με μια μεγάλη αγκαλιά και θέρμη τον κύριο Βαρδή και την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την οποία ξύπνησαν ευχάριστες αναμνήσεις των μαθητικών χρόνων, καθώς το κτίριο αυτό ήταν το παλιό σχολείο της. 

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στον Βαρδή και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, γιατί από αυτό εδώ τον τόπο, τόπο καταγωγής της Μαριάννας, ένα νεαρό ζευγάρι ξεκίνησε για να διανύσει μια πορεία, την οποία ξέρουμε όλοι. Να τους έχει ο Θεός καλά και να θυμούνται τις ρίζες», τόνισε ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σύζυγός του, ο κύριος Βαρδής και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη επισκέφθηκαν  και προσκύνησαν στη Μονή Αγίων Αναργύρων. Εκεί η  Ηγουμένη Καλλινίκη τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.  Το ζεύγος Παυλοπούλου επισκέφθηκε και το πατρικό σπίτι της κυρίας Βαρδινογιάννη, την οικία Γιώργου και Ευαγγελίας Μπουρνάκη, η οποία διατηρείται σε ένα από τα γραφικά σοκάκια της Ερμιόνης. Η κυρία Βαρδινογιάννη τους ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή και εξέφρασε τη χαρά που νιώθει, όταν  επιστρέφει στα πατρογονικά  εδάφη. 

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Ερμιονίδας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης και τον Ερμιονικό Σύνδεσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top