Ο Έλληνας που έγινε διάσημος σεφ στην Αυστραλία μιλά στο star.gr-Έχει ταΐσει και τον Βαρουφάκη!

Ταξιδεύουμε στην ταβέρνα «1821» που έχει ξετρελάνει το Σίδνεϊ

Ο Έλληνας που έγινε διάσημος σεφ στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία η «καρδιά» της Ελλάδας χτυπά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο εστιατόριο «1821». Γεύσεις από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Κέρκυρα «παντρεύονται» μοναδικά σε έναν designάτο χώρο στο Σίδνεϊ με ξύλο, γυαλί και ελληνικά ανάγλυφα!

Πολλά άρθρα και αφιερώματα στον ξένο τύπο γράφονται για το «1821». Εκεί βλέπεις τον... Ρήγα Φεραίο και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, όμως δύο σύγχρονοι «αγωνιστές»:  ο ιδιοκτήτης της μοντέρνας ταβέρνας Τζιμ Κοσπέτας και ο γνωστός σεφ Ντέιβιντ Τσιρέκας που ηγείται της κουζίνας, έχουν φέρει την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, κερδίζοντας τους αυστραλούς, τους ομογενείς και τους τουρίστες!

Στο «1821» δεν πας χωρίς πρώτα να κλείσεις τραπέζι, αφού καθημερινά δεν πέφτει καρφίτσα! Οι πελάτες «γλείφουν και τα δάχτυλα» τους με τα πιάτα του Ντέιβιντ Τσιρέκα! Η χτυπημένη φέτα με τα πράσα, τις ελιές, και την φλούδα πορτοκαλιού μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί, τα θαλασσινά με τον μαϊντανό, το κοτόπουλο-αυγολέμονο, η ωμοπλάτη αρνιού με τον πουρέ και το λεμόνι και άλλες τέτοιες γεύσεις ξετρελαίνουν τους πελάτες και ανεβάζουν τις μετοχές του Κοζανίτη, Ντέιβιντ Τσιρέκα, ο οποίος βρίσκεται σε λίστες με Έλληνες που ξεχωρίζουν παγκοσμίως! 

Το star.gr επικοινώνησε με τον διακεκριμένο σεφ, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας λεπτομέρειες της... νόστιμης ζωής του!

Η Αυστραλία μιλά για τον Έλληνα από την Άνω Κώμη Κοζάνης!

«Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στο πλοίο από την Ελλάδα για την Αυστραλία! Εγώ γεννήθηκα στο Σίδνεϊ, ωστόσο πήγαινα συχνά στο χωριό μας στην Άνω Κώμη στην Κοζάνη, όπου βρίσκονται όλα μου τα ξαδέλφια! Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα όμορφες στιγμές! Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα μας, τα περνούσαμε στην παραλία με ξαδέλφια και φίλους», εξομολογείται ο Ντέιβιντ Τσιρέκας στο star.gr.

Πριν γίνει διάσημος σεφ ήταν προπονητής Πόλο!

Ο Ντέιβιντ δεν ήταν από τα παιδάκια που έπαιζε με κουζινικά, ούτε πειραματιζόταν από πιτσιρικάκι φαγητά. Έγραφε διηγήματα, σενάρια και κόμικς και λάτρευε την θάλασσα. Για δέκα χρόνια έπαιζε επαγγελματικά πόλο, ήταν προπονητής, ενώ παρέδιδε και μαθήματα κολύμβησης! Η μαγειρική μπήκε στη ζωή του τυχαία….

«Η αδελφή μου είχε ένα πολύ γνωστό εστιατόριο που λεγόταν ταβέρνα “Το Στέκι”. Εκεί έτρωγαν όλοι οι Αριστεροί ανάμεσα τους και ο Βαρουφάκης, ο οποίος δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Στη συνέχεια άνοιξε ένα άλλο εστιατόριο που λέγονταν «Πέραμα». Ωστόσο, επειδή της άρεσε να διδάσκει, μου πρόσφερε το μερίδιο της και κάπως έτσι αναγκάστηκα να μπω στην κουζίνα! Τότε άρχισα να διαβάζω την Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου, την ιστορία του Μ.Αλεξάνδρου, τον Ηρόδοτο, τον Πυθαγόρα και τον Ιπποκράτη, ώστε να κατανοήσω την ταυτότητα των Ελλήνων μέσω της ιστορίας», λέει ο γνωστός σεφ, παραδεχόμενος την μεγάλη λατρεία του για τα... τηγάνια και τις κατσαρόλες.

Ερωτευμένος με την κουζίνα!

«Μου αρέσει πολύ να είμαι στην κουζίνα! Νομίζω ότι μια ζωή θα μπορώ να δημιουργώ μέσα σε αυτήν! Δίνω όλο μου "το είναι" στο μαγείρεμα! Ωστόσο, περισσότερο από όλα λατρεύω την φιλοξενία, μου αρέσει πολύ να προσφέρω στους ανθρώπους. Δεν με νοιάζουν τα χρήματα, η ικανοποίηση που παίρνω όταν οι πελάτες, οι φίλοι και οι συγγενείς μου τρώνε τα πιάτα μου είναι τόσο μεγάλη! Είναι η καλύτερη ανταμοιβή για μένα. Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι, όταν έρχονται και με συναντούν, αφού έχουν φάει τα πιάτα μου» εξηγεί .

Όταν δεν είναι στην κουζίνα, ο γνωστός σεφ παίρνει τα βουνά, κυριολεκτικά!

«Επισκέπτομαι σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Αυστραλίας, όπου φοιτούν παιδιά Αβορίγινων (ιθαγενείς Αυστραλίας-όπως οι ινδιάνοι στην Αμερική) και αγροτών, τους μιλάω για την μαγειρική και τους μαθαίνω ελληνικές συνταγές! Το ταξίδι μου για να φτάσω στα σχολεία τους, διαρκεί 9 ώρες! Είναι μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς περνώ μέσα από δάση, βρώμικους δρόμους, πεδιάδες, ενώ ζωάκια όπως τα καγκουρό και τα εμού (το μεγαλύτερο ιθαγενές πουλί της Αυστραλίας) ανεβαίνουν στο αμάξι μου», λέει ο Ντέιβιντ Τσιρέκας.

Μια από τις μεγάλες επιθυμίες του θα ήταν να μπορούσε να φιλοξενήσει όλους τους Έλληνες στο «1821» και όλοι μας να δοκιμάζαμε τις συνταγές του, που είναι ταυτόχρονα μοντέρνες και πιστές στην παράδοση. Επειδή αυτό είναι αδύνατο, εμείς σας ανοίγουμε την όρεξη με κάποιες από τις σπεσιαλιτέ του…

Βάλτε ένα... ποτήρι κρασί, ο Ντέιβιντ Τσιρέκας κλείνει την συνέντευξη με μια πρόποση! «Στην υγειά σας Έλληνες, στην υγειά σου Ελλάδα, σας αγαπώ».

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top