ΣΟΚ! Νέο "Κωσταλέξη" στο Πήλιο- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ με την αναφορά της η κοινωνική λειτουργός

Ένας 60χρονος άνδρας ήταν φυλακισμένος από τον αδερφό του σε αποθήκη, επί 12 χρόνια

ΣΟΚ! Νέο "Κωσταλέξη" στο Πήλιο- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ με την αναφορά

Κι άλλο…Κωσταλέξι σε χωριό του Πηλίου! Αυτή τη φορά, ένας 60χρονος άνδρας ζούσε φυλακισμένος από τον αδερφό του, σε μια αποθήκη μόλις 5 τ.μ., επί σχεδόν 12 χρόνια. Ο αδερφός του εισέπραττε τη σύνταξή του, χωρίς να του παρέχει καν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του.

Η αποκάλυψη έγινε τον Απρίλιο του 2013, όταν γείτονες άκουγαν τον άτυχο άνδρα να φωνάζει και να βογκάει τα βράδια. Κοινωνική λειτουργός άνοιξε για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου 2013 την πόρτα της αποθήκης, αντικρύζοντας έναν σκελετωμένο άνδρα, με μακριά γενειάδα, μέχρι τον αφαλό του. Ο άνδρας με δυσκολία στεκόταν στα πόδια του.

Η υπόθεση, όμως, είδε το φως της δημοσιότητας μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ ο αδερφός του 60χρονου, που κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία έκθεσης σε κίνδυνο του αδερφού του και απείθεια, δεν θα δικαστεί πριν τον Ιανουάριο του 2018.

Ο 60χρονος έζησε δραματικές στιγμές, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο τέλος του 2013.

 

Το χρονικό

 

Οι γείτονες άκουγαν κάθε βράδυ τα βογκητά του 60χρονου κι ειδοποίησαν τις αρχές. Τότε, μια κοινωνική λειτουργός αντίκρισε για πρώτη φορά τον άνδρα, καθώς πήγε στο αποθηκάκι μαζί με έναν γείτονα. Το συνθηματικό για να ανοίξει η πόρτα ήταν το εξής: ο γείτονας πετούσε μια πέτρα στην πόρτα, έπειτα τον φώναζε κι εκείνος άνοιγε. Αρχικά, ο 60χρονος φοβόταν και δεν ήθελε καμία βοήθεια, όπως έγραψε η κοινωνική λειτουργός στην έκθεσή της. Στην πορεία, όμως, κέρδισε την εμπιστοσύνη του.

Ο 60χρονος, τότε, άρχισε να της μιλάει και να της περιγράφει την ιστορία του. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος άνδρας και δούλευε σε μια εταιρεία ως υψηλόβαθμο στέλεχος, από την οποία πήρε αναπηρική σύνταξη ύψους σχεδόν 2.500 ευρώ. Μόλις πήρε σύνταξη, μετακόμισε στο σπίτι των γονιών του, σε χωριό του Πηλίου, σπίτι που άνηκε κατά το ήμισυ στον ίδιο, με το άλλο μισό να ανήκει στον αδερφό του.

Τότε ξεκίνησε κι ο εφιάλτης! Ο αδερφός του και η νύφη του τού φέρονταν άσχημα, ενώ, με χρήση βίας κι απειλές, αναγκάστηκε να κάνει τον αδερφό του πληρεξούσιο, ώστε να εισπράττει ο ίδιος τη σύνταξή του. Επιπλέον, έδωσε το μερίδιό του από το σπίτι τον αδερφό του. Μόλις ο αδερφός πήρε όσα ήθελε, τον ανάγκασε να μένει σε μια μικρή αποθήκη στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, χωρίς ρεύμα. Η πόρτα του σπιτιού ήταν μονίμως κλειδωμένη και η είσοδος απαγορευόταν στον 60χρονο.

Όταν ο αδερφός έφευγε για δουλειά, κλείδωνε τον 60χρονο στην αποθήκη, ενώ, τις λιγοστές φορές που ο άτυχος άνδρας κατάφερνε να βγει στον δρόμο, ζητιάνευε τσιγάρα. Το μαρτύριο αυτό κράτησε, όπως είπε ο ίδιος, περίπου 12 χρόνια.

Οι γείτονες είπαν τερατώδη πράγματα στην κοινωνική λειτουργό για τη διαβίωση του 60χρονου, όπως ότι τον είδαν υποσιτισμένο να τρώει φαγητό από το πιάτο ενός σκύλου.

 

Το μόνο που ζήτησε ήταν φαγητό

 

Η κοινωνική λειτουργός μίλησε με τον αδερφό και του είπε ότι ο 60χρονος θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις. Η αντίδραση του αδερφού του ήταν να της επιτεθεί και να της φωνάξει να μην ανακατεύεται στις οικογενειακές του υποθέσεις. Όταν η κοινωνική λειτουργός τόνισε ότι θα ζητούσε τη συνδρομή των αρχών, ο αδερφός πείστηκε κι αναγκάστηκε να μεταφέρει τον 60χρονο σε νοσοκομείο. Ο βασανισμένος άνδρας νοσηλεύτηκε για 23 ημέρες, από τις 16 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, τόσο στην παθολογική όσο και στην ψυχιατρική κλινική, ενώ το μόνο που ζήτησε ήταν φαγητό.

Η υγεία του άνδρα άρχισε να βελτιώνεται, ενώ έλεγε διαρκώς: «Δεν θέλω να πεθάνω. Βοηθήστε με να πάω σε ένα δικηγόρο να παίρνω τη σύνταξή μου, να νοικιάσω ένα σπίτι στο Βόλο και να μένω μόνος μου».

Τα ίχνη του, όμως, εξαφανίστηκαν, μόλις πήρε εξιτήριο. Οι υποψίες έπεσαν και πάλι στον αδερφό του, ο οποίος, όπως φαίνεται, τον επέστρεψε στην αυτοσχέδια φυλακή του. Όταν, μια ημέρα μετά, τον επισκέφθηκαν κοινωνική λειτουργός και νοσοκόμα, αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.

Η κοινωνική λειτουργός συνέταξε την πρώτη της έκθεση στην Εισαγγελία Βόλου, στις 15 Μαΐου 2013, στην οποία περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο άνδρας όταν τον εντόπισε, τις ενέργειες που ακολούθησε και το ότι αρνήθηκε να επικοινωνήσει μαζί της, μόλις επέστρεψε στη φυλακή του ξανά. Τα βήματα ήταν άμεσα: στις 21 Μαΐου η Εισαγγελία ζητά έκθεση κοινωνικής έρευνας, αν άλλαξαν οι συνθήκες. Στις 11 Ιουνίου, η κοινωνική λειτουργός απαντά ότι ο αδερφός του 60χρονου απαγορεύει κάθε επικοινωνία μαζί του. Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία διατάσσει επείγουσα έρευνα με τη συνοδεία αστυνομίας.

Η αυτοψία έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία ενός αστυνομικού και μίας νοσηλεύτριας. Μόλις είδε τις αρχές, η σύζυγος του αδερφού του 60χρονου επικαλέστηκε ότι ο κουνιάδος της δεν είναι στο σπίτι κι ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η πόρτα άνοιξε, όμως, και αποκάλυψε τη φριχτή αλήθεια: ο 60χρονος εξακολουθούσε να βρίσκεται φυλακισμένος, με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση κι υψηλό σάκχαρο. Ο αδερφός του, σε παραλήρημα, αμφισβητούσε τις μετρήσεις της νοσηλεύτριας και της ζητούσε να τον ξαναεξετάσει.

Η κοινωνική λειτουργός ζήτησε να δει το βιβλιάριο υγείας του 60χρονου, το οποίο ήταν λευκό, καθώς κανένα φάρμακο δεν του συνταγογραφήθηκε ποτέ. Η νέα έκθεση της κοινωνικής λειτουργού ήταν συγκλονιστική: «αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα», έγραψε.

Η εισαγγελία άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για έκθεση σε κίνδυνο και απείθεια σε βάρος του αδερφού του 60χρονου, καθώς «με πρόθεση άφησε αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του. Τον εγκατέστησε σε πολύ μικρό δωμάτιο 5τ.μ. αδιαφορώντας για τη σωστή διαβίωσή του παρόλο που γνώριζε ότι ήταν ενδεχόμενο να προκληθεί κίνδυνος για την υγεία του. Του στερούσε φάρμακα ζωτικής σημασίας και ασκούσε σε βάρος του βία», όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο.

Λίγο αργότερα, πριν προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ο 60χρονος έφυγε από τη ζωή. Έκτοτε, ο αδερφός του εγκατέλειψε το χωριό και κανένας δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top