Τα έθιμα της αποκριάς σε όλη την Ελλάδα

Σε αποκριάτικους ρυθμούς όλη η χώρα

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αύριο και ολόκληρη η χώρα ζει στους ρυθμούς των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα  κορυφωθούν με φαντασμαγορικά... ξέφρενα  καρναβάλια. Ήθη και έθιμα, βγαλμένα από τα σπλάχνα της παράδοσης αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Με μεγάλη συμμετοχή αναβίωσε σήμερα το πρωί το παραδοσιακό "κηνύγι του χαμένου θησαυρού",  στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Δεκάδες παιδιά βούτηξαν... με τα μούτρα μέσα σε αφρό και γιαούρτι , προκειμένου ν' ανακαλύψουν ένα γρίφο που θα οδηγούσε στον χαμένο θησαυρό!

Με... τρελό κέφι και υπαίθρια γλέντια συνεχίζεται η  Κοζανίτικη Αποκριά! Τη σκυτάλη της διασκέδασης πήραν χθες οι νέοι που ξεχύθηκαν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους της πόλης, χορεύοντας συνοδεία χάκλινων πνευστών.

Η εορταστική βραδιά κορυφώθηκε στην κεντρική πλατεία , με το άναμμα του Φανού , του συμβολικού  «βωμού» της αποκριάτικης εορταστικής φωτιάς...

Σε «σήμα κατατεθέν» για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Χίου έχει εξελιχθεί η... Μόστρα των Θυμιανών, η οποία και  συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες. Είναι η αναβίωση ενός εθίμου που κρατά από τα χρόνια του μεσαίωνα, όταν οι Θιμιανούσοι, κατά τη διάρκεια των Αποκρεών, αντιμετώπισαν θαρραλέα την επιδρομή των πειρατών, τους νίκησαν και στη συνέχεια «μόστραραν» τους αιχμαλώτους!

Ένας τεράστιος φαλλός, σύμβολο της γονιμότητας και της βλάστησης, εμφανίστηκε, εν μέσω Αποκριάς, στην Αθήνα χωρίς, όμως,  να.... εντάσσεται ακριβώς στα καρναβαλικά έθιμα. Επρόκειτο  για τα «Φαλληφόρια-Φαλλαγώγια» που διοργανώνει η Λατρευτική Κοινότητα «Λάβρυς» προς τιμήν του Διονύσου. Η... περιεργη αυτή πομπή ξεκίνησε από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατέληξε στο Μοναστηράκι, εν μέσω.... χορών και αλλαλλαγμών. 

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top