Μαθητής από την Κρήτη έπαιξε λύρα στο Ευρωκοινοβούλιο και «μάγεψε»!-Τι λέει στο star.gr

Η έκπληξη κατά την διάρκεια της συγκινητικής ομιλίας που απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα

Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασε ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μαθητής της Γ’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Χανίων στην Κρήτη, ο οποίος έπαιξε λύρα στο Ευρωκοινοβούλιο, εντυπωσιάζοντας την κατάμεστη αίθουσα.

Ο Γιώργος, μαζί με άλλους δυο μαθητές, την Κατερίνα και τον Μανώλη, έγιναν ευρωβουλευτές για μια ημέρα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και για την Ελλάδα, την κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μπροστά  στην αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, σε 494 μαθητές και κάποιους Ευρωβουλευτές που συντόνιζαν την ημερίδα.

Με μια συγκινητική και πολύ καλά προετοιμασμένη ομιλία, οι τρεις Κρητικοί μαθητές έκαναν περήφανο όχι μόνο το νησί τους, αλλά και όλη την Ελλάδα, με την λύρα του Γιώργου ως «κερασάκι στην τούρτα», να κλέβει την παράσταση, καθώς κανείς δεν περίμενε αυτή την έκπληξη.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος μας μίλησε για την εμπειρία αυτή, αλλά και για το πώς έφτασε από τα Χανιά… στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο γίνεται κάθε χρόνο και οργανώνεται από τις κατά τόπους περιφέρειες. Αυτή τη φορά είχε αναλάβει την οργάνωση η Περιφέρεια Κρήτης. Με μια έκθεση (γραπτό διαγωνισμό) που γράψαμε, επιλέχθηκαν οι τελικοί 24 από όλη την Κρήτη για να πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συμμετέχουμε στην ημερίδα “Γίνε Ευρωβουλευτής για μια ημέρα”, ώστε να συμμετέχουμε σε ψηφίσματα και σε συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα».

Όπως μας εξήγησε ο νεαρός μαθητής, «ο καθένας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να παρουσιάσει την χώρα του. Εγώ έπαιξα για λίγο λύρα. Ήταν σχεδιασμένο από εμένα και τα άλλα δυο παιδιά που είχαμε αναλάβει την παρουσίαση».

«ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΗ ΛΥΡΑ»

Και επειδή την Κρητική λύρα εμείς οι Έλληνες μπορεί να την γνωρίζουμε, όχι όμως και οι Ευρωπαίοι, όταν ξαφνικά ακούστηκε ο μαγικός της ήχος στο Ευρωκοινοβούλιο, κανείς δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του:

«Η λύρα είναι ένα παραδοσιακό όργανο που δεν είναι γνωστό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αλήθεια είναι πως ενθουσιάστηκαν γιατί δεν ήξερε κανείς τι θα παρουσιάζαμε. Οπότε όταν ξαφνικά βγήκε ένα μουσικό όργανο άγνωστο σε αυτούς υπήρξε ενθουσιασμό» δήλωσε στο star.gr ο Γιώργος.

Εκτός πάντως από την παρουσίαση της λύρας, στο Ευρωκοινοβούλιο ακολούθησε και συζήτηση με την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «όπου εκεί ο καθένας σήκωνε το χέρι του και έκανε ερωτήσεις. Ιδιαίτερα οι Έλληνες μαθητές που έχουμε πιο πολλά προβλήματα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μαθητές κάναμε πολλές πολλές ερωτήσεις για τη φτώχεια, το μεταναστευτικό και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, για την κρίση… πράγματα δηλαδή που μας αφορούν ως χώρα».

Μην νομίζετε πάντως πως τους έδωσε κανείς…ξεκάθαρη απάντηση:

«Ουσιαστική απάντηση δεν λάβαμε. Καμία ξεκάθαρη απάντηση. Μείναμε ότι προσπαθούν αλλά… δεν».

ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

«Νομίζω ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, εμείς οι 24, επειδή βιώνουμε όλο αυτό με την κρίση και ακούμε για την Ένωση και για τους θεσμούς της, νομίζω ότι ως ομάδα ήμασταν πολύ πιο ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, για την κρίση και για το μεταναστευτικό. Οι μαθητές άλλων χωρών, δεν ενδιαφέρονταν και τόσο. Είχαν έρθει πιο πολύ για την εκδρομή. Εμείς εξεταστήκαμε γραπτώς για να φτάσουμε εδώ. Έπρεπε να διαβάσεις πολλά πράγματα και να έχεις γνώσεις για να διακριθείς. Ενώ για παράδειγμα η ομάδα της Ολλανδίας και κάποιοι άλλοι είχαν έρθει με κλήρωση. Επομένως φαντάζεστε την διαφορά στο επίπεδο».

Όσο για το αν ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με την λύρα; Αν και όπως μας είπε παίζει αυτό το μουσικό όργανο τα τελευταία τρία χρόνια, το κάνω κυρίως «από χαρά και από χόμπι». Στην πραγματικότητα όμως, το μεγάλο του όνειρο είναι να δώσει Πανελλήνιες και να σπουδάσει «διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές».

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top