Συνολικά έξι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη αντιμέτωποι κατά περίσταση για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το άλλοτε ζευγάρι φέρεται να είχε διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων, ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές, με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών.

Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καρούζος βρέθηκε σήμερα Τετάρτη στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για το σκάνδαλο Καρούζος Gate καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ η σύζυγος του ήταν απούσα και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τόσο ο ίδιος ο Ιωάννης Καρούζος, όσο και ο υπερασπιστής του, Γιώργος Παπαδάκης, επέρριψαν ευθύνες στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, υποστηρίζοντας πως εκείνη ήταν ο "εγκέφαλος" του Ομίλου. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μάλιστα, ουκ ολίγες φορές υπαγόρευσε στο συνήγορό του ερωτήσεις που αφορούσαν στην κοσμοπολίτικη ζωή της πρώην συζύγου του και στην δυσκολία του να λάβει εγκρίσεις για να λάβει χρήματα.

Πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η γραμματέας του Ομίλου, η οποία υποστήριξε ότι ενημέρωνε την Ρεβέκκα Σκαφτούρα ως υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας. Ο κατηγορούμενος  πρόσθεσε: «εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρίας».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Ιω. Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα, ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα, και ήταν υπεύθυνη για τη χλιδάτη ζωή. Μετά από ερώτηση της υπεράσπισης, εξήγησε ότι υπήρχε οικογενειακή σχέση του ζεύγους με δικαστικό και με υπουργό, οι οποίοι ήταν οι νονοί των παιδιών τους.

Υπεράσπιση: Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά και σε άλλα πρόσωπα περιείχαν γλυκά μόνο ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;

Πρόεδρος: Δεν ενδιαφέρουν αυτά… Είναι εκτός κατηγορίας..

Υπεράσπιση: Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Άμυνας. Ήταν κι αλλού.

Καρούζος: Η έγκριση για χρήματα γινόταν από τη Σκαφτούρα;

Μάρτυρας: Έπαιρνα έγκριση για ποσά μέχρι 500 ευρώ, αλλιώς την ενημέρωνα.

Καρούζος: Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν επεδόθη η μεγάλη εντολή από την ... υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;

Μάρτυρας: Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός. Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από τη Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς..

Η πρώην εργαζόμενη του Ομίλου πρόσθεσε στην κατάθεσή της ότι και οι δύο κατηγορούμενοι ασχολούνταν με το Όμιλο, ενώ αναφορικά με τα μεγάλα ποσά, τη διοίκηση την ασκούσαν επίσης παράλληλα.

Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία Fantom. Κατά την κατηγορία πρόκειται για εταιρία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη (ο οποίος είναι κατηγορούμενος), ενώ η αγοραπωλησία φέρεται να είχε πραγματικό τίμημα τα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό τα 5 εκατ. ευρώ.

«Ξέρω μόνο για την αγοραπωλησία ό,τι μου είπε η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ότι δηλαδή πουλήθηκαν και τα δύο ακίνητα, ποιό ήταν το τίμημα και πώς να το μοιράσω. Αν θυμάμαι καλά, μου είπε πολύ αργότερα, μετά την πώληση ποιός είναι ο αγοραστής πίσω από τη Fantom. Έμαθα ότι είναι του Ρέστη, γιατί απλά μου το ανέφερε. Δεν ήταν κάτι που αφορούσε εμένα».