Στο star.gr ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το εμβληματικό graffiti με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια (ΦΩΤΟ και VIDEO)

Το έργο-τέχνης που θα μείνει πάντα εκεί να θυμίζει από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ο μπασκετμπολίστας-φαινόμενο

Λίγες ημέρες πριν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει το NBA να υποκλιθεί στο ταλέντο του κατά την διάρκεια του «All Star Game», στα Σεπόλια, την γειτονιά όπου μεγάλωσε έγινε κάτι πολύ όμορφο. Όχι απλά όμορφο, εμβληματικό για την ακρίβεια.

Στο ανοιχτό γήπεδο που ο Έλληνας μπασκετμπολίστας-φαινόμενο έβαλε τα πρώτα του καλάθια, δημιουργήθηκε ένα εκπληκτικό graffiti, ένα έργο τέχνης, που του έδωσε «μυθικές» διαστάσεις, καθώς θα μείνει για πάντα εκεί, να θυμίζει σε όλο τον μπασκετικό κόσμο που υποκλίνεται στο μεγαλείο του, ποιος ήταν και τι… σημαίνει το όνομα «Γιάννης Αντετοκούνμπο».

Όπως θα δείτε τόσο στο video όσο και στις φωτογραφίες, ο καλλιτέχνης Same84, μετέτρεψε το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ σε αξιοθέατο, με τον Έλληνα μπασκετμπολίστα να φιγουράρει απ΄άκρη σ΄άκρη, έχοντας στο ένα χέρι την μπάλα, σε στάση καρφώματος. Αυτό δηλαδή που κάνει στο NBA για πλάκα, κάνοντας το να μοιάζει εύκολο (δίχως να είναι).

Το star.gr επικοινώνησε με τον δημιουργό αυτού του graffiti-έργου τέχνης, ο οποίος και μας εξήγησε πώς τον επέλεξε η Nike (που είναι χορηγός του μπασκετμπολίστα):

«Είμαι συλλέκτης Sneakers και κυρίως Nike (Air Max 1, Airmax 90)  περισσότερο από 10 χρόνια, και έτσι πριν από 4 χρόνια οι δρόμοι μου διασταυρώθηκαν με τη NIKE HELLAS. Συνεργαστήκαμε σε ένα πολύ ωραίο project για το AIRMAX και έκτοτε έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία που κυλά πολύ όμορφα με αγάπη για το αντικείμενο και από τις δυο μεριές. Είμαι πολύ χαρούμενος που με εμπιστεύτηκαν και συνεργαστήκαμε και σε αυτό το project, δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό graffiti στα Σεπόλια για να γιορτάσουμε την επιτυχία του Γιάννη, που είναι ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε για το NBA All Star».

Αν αναρωτιέστε τώρα πόσο χρειάστηκε όλο αυτό για να δημιουργηθεί, ο Same84 μας εξήγησε πως «μας πήρε τρεις μέρες συνολικά η δημιουργία του graffiti στο γήπεδο μπάσκετ στα Σεπόλια. Δούλεψα μαζί με έναν ακόμα συνεργάτη μου ως βοηθό γι΄αυτό το project. Ομολογώ ότι ήταν από τα δυσκολότερα μου, καθώς δεν είχα ξαναδοκιμάσει να ζωγραφίσω σε έδαφος. Αν και πολύ κουραστικό, το τελικό αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και εμβληματικό».

Όσο για το ποιος ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου;

«Το σχέδιο το δημιούργησα εγώ σε συνεργασία πάντα με τη NIKE HELLAS. Στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό artwork το οποίο να δείχνει την δυναμική, τις ικανότητες και τα εκπληκτικά προσόντα του Γιάννη. Πιστεύω ότι καταφέραμε κάτι πολύ καλό, το οποίο θα αγαπήσουν τα παιδιά στην παλιά γειτονιά του Γιάννη, και φυσικά ο ίδιος» ήταν η απάντηση του Same84.

Στην ερώτηση αν «φοβάται» μήπως το graffiti πέσει θύμα βανδαλισμού όπως για παράδειγμα η κουκουβάγια του Μεταξουργείου, ο καλλιτέχνης δεν μας άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας:

«Δυστυχώς όταν μιλάμε για δημόσια τέχνη, πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος να παρέμβει κάποιος κακόβουλος. Αυτού του είδους η τέχνη ανήκει σε όλους. Όπως κάποιοι κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να το χαλάσουν, άλλοι τόσοι θα το φροντίσουν σαν να είναι η πρώτη του μέρα! Αλλά και να το χαλάσουν, θα μας δώσει κίνητρο να το ξαναφτιάξουμε και κάθε φορά θα είναι και καλύτερο, σας το εγγυώμαι!»

Ο Same84

Πώς αντέδρασε όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όταν είδε το graffiti για πρώτη φορά;

«Όπως με έχουν ενημερώσει έχει ξετρελαθεί, του άρεσε πάρα πολύ, ήταν πολύ ωραία έκπληξη να δει να γίνεται κάτι τόσο σπουδαίο στο γήπεδο όπου έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα. Μόλις το είδε, έκανε post σε όλα τα social media του», μας είπε ο καλλιτέχνης του graffiti, ο οποίος μεγάλωσε στην Καλλιθέα και μας εξήγησε πως σε αντίθεση με τον Αντετοκούνμπο «εγώ έπαιζα γύρω γύρω από τα γήπεδα, κυρίως όπου είχε ωραίους τοίχους!».

OI ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ Ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA: «Το γήπεδο όπου εγώ και τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε παίζοντας. Εκεί όπου όλα ξεκίνησαν»

MEΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ SAME84

Εκτός από τον καλλιτέχνη του εμβληματικού graffiti, το star.gr επικοινώνησε και με τον Αντώνη Σελεμενάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνο επικοινωνίας του «Α.Ο Τρίτων» (σύλλογος μπάσκετ των Σεπολίων), ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας ένα άγνωστο περιστατικό με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που του είχε κάνει φοβερή εντύπωση:

«Ήρθε πρόπερσι και μας ζήτησε να του παραχωρήσουμε το γήπεδο  για να κάνει αυτό το διπλό με τους φίλους. Πολύ ευγενικό το παιδί, παρόλο που και τότε είχε πάει στους Μιλγουόκι Μπακς. Ο Γιάννης που ξέραμε ήταν και τότε! Θυμάμαι την στιγμή που ήρθε… Επειδή στο γήπεδο αυτό κάνουν προπονήσεις τα μικρά μας τα παιδάκια, μου λέει: “Κύριε Αντώνη, την Τρίτη μπορούμε να παίξουμε εγώ με τον Θανάση (τον αδερφό του), διπλό στο ανοιχτό γήπεδο;” Και του λέω “ρε Γιάννη πλάκα μας κάνεις; Φυσικά και μπορείς!” Μα λέει “έχουνε προπόνηση οι ακαδημίες!” “Ποιες ακαδημίες του λέω; Οι ακαδημίες θα κάτσουν να σε βλέπουν εσένα που θα παίζεις!” Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση τότε. Γιατί λέω τώρα τι μου ζητάει… Παίζει στο NBA και μου ζητά ένα ανοιχτό γήπεδο στα Σεπόλια να παίξει μπάσκετ;»

Tέλος, ο κος Σελεμενάκης, τόνισε πως θα κάνουν τα πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο να διατηρήσουν το graffiti στο γήπεδο, το οποίο είναι ανοιχτό για όλους.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top