Το star.gr στις απίθανες Κροκεές: Χειροποίητα άρματα, γλέντια και σούπερ τιμές-Με 2 ευρώ ζεις τις Αποκριές!

Η παράδοση, τα δρώμενα και ο εθελοντισμός στο Καρναβάλι που έγινε Θεσμός!

Στις Κροκεές (Κροκεαί ή Λεβέτσοβα όπως παλιά ονομάζονταν), μια μικρή κωμόπολη 1300 κατοίκων στο κέντρο του Νομού Λακωνίας, μεταξύ των βουνών Ταϋγέτου και Πάρνωνα, νότια της Σπάρτης και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τον Λακωνικό κόλπο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή προετοιμάζονται για την μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς! Το Καρναβάλι Κροκεών, που ξεκίνησε το 1961 είναι από τα ποιό φημισμένα της Πελοποννήσου και γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Στα χώματα που γεννήθηκε και μεγάλωσε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, στη γη που έβγαζε τον περίφημο Κροκεάτη λίθο, στο μέρος που παράγεται ελαιόλαδο παγκοσμίου φήμης, στις Κροκεές, άνθρωποι όλων των ηλικιών με αγάπη, μεράκι και πείσμα, αγνοούν τις αντιξοότητες, και δίνουν εθελοντικά κάθε χρόνο τον καλύτερο τους εαυτό, κατασκευάζοντας χειροποίητα καρναβαλικά άρματα, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο μια παράδοση πολλών ετών....

Πολύ πριν συσταθεί ο Σύλλογος Φίλων Καρνάβαλου Κροκεών, που αναλαμβάνει όλη τη διοργάνωση, το αποκριάτικο event ήταν κυρίως στα χέρια πολιτιστικών συλλόγων, ενώ πριν την δεκαετία του '60, παρέες ντύνονταν και άναβαν φωτιές σε γειτονιές και γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι!

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η προετοιμασία του Καρναβαλιού ξεκινά στις Κροκεές διαρκεί τρεις μήνες. Επί 90 μέρες μικροί και μεγάλοι εργάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη παρέλαση αρμάτων. Νύχτα και μέρα, εμπνεόμενοι από την επικαιρότητα, φτιάχνουν μοναδικές κατασκευές με σατιρικό χαρακτήρα, με ένα και μόνο σκοπό:  ΤΟ ΓΕΛΙΟ!

Τα Καρναβαλικά δρώμενα ξεκινούν στην κωμόπολη την Τσικνοπέμπτη με το κάψιμο του Καρνάβαλου και κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σε αυτό το διάστημα, κόσμος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέει στις Κροκεές για γλέντια, νόστιμο φαγητό και χαρές! Οι απανταχού Κροκεάτες επιστρέφουν στη γενέτειρά τους για να παρελάσουν στο Καρναβάλι, ενώ ακόμη και Πατρινοί αφήνουν την πόλη τους για να βρεθούν εκεί, λέει στο star.gr η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καρνάβαλου Κροκεών, Μαρία Γεωργίτσου.

Τα μαγαζιά, η πλατεία, το χωριό, «βάζουν» τα γιορτινά τους και στολίζονται αποκριάτικα, ενώ όλα τα σπίτια «ανοίγουν» και φιλοξενούν φίλους, συγγενείς, ακόμα και περαστικούς ή εκδρομείς.

Τα βράδια οι Μασκαράδες πάνε από ταβέρνα σε ταβέρνα, από καφενείο σε καφενείο, από μπαράκι σε μπαράκι και ξεσηκώνουν τους θαμώνες με τα σκέρτσα και το χορό! Το κρασί ρέει άφθονο και όλοι τσουγκρίζουν κατά της κρίσης!

Φαγητό, ποτό και…  στολές υπάρχουν για όλους λένε οι διοργανωτές!

Όπως λέει η Μαρία Γεωργίτσου, «το βεστιάριο του Συλλόγου Φίλων Καρνάβαλου Κροκεών διαθέτει πάνω από 3,000 στολές!  Οι γυναίκες των Κροκεών φροντίζουν κάθε χρόνο για την καθαριότητα και την συντήρησή τους. Όλες ενοικιάζονται στο συμβολικό ποσό των... 2 ευρώ για όσους θέλουν να παρελάσουν την Κυριακή της αποκριάς».

Το φετινό Καρναβάλι θα παρουσιάσει τον "Καραγκιόζη Καρνάβαλο" και ο καθένας μπορεί να φέρει στο μυαλό του όποιον «Καραγκιόζη» θέλει, συμπληρώνει η ίδια. Εκτός από τον αγαπημένο μας «μαυρομάτη», οι επισκέπτες θα έχουν την χαρά να θαυμάσουν από κοντά κι άλλα εντυπωσιακά χειροποίητα άρματα, όπως η Άνοιξη!

 

Η συνέχεια στις Κροκεές … Ετοιμάστε βαλίτσες και καλή διασκέδαση!

Σημαντική συμβολή στην διοργάνωση έχουν η Περιφέρεια, και οι χορηγοί που το στηρίζουν έμπρακτα κάθε χρόνο, ενώ υπάρχει και μια μικρή κρατική επιχορήγηση από τον Δήμο Ευρώτα.

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top