Οι Τούρκοι προκαλούν αλλά εμείς "δεν μασάμε"

Πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε βολές με πραγματικά πυρά στο Φαρμακονήσι

Επαγρύπνηση, μεγάλη προσοχή στις κινήσεις, αλλά όχι υπερβολική ανησυχία, είναι οι οδηγίες της στρατιωτικής ηγεσίας προς τις ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται καθημερινά. Ιδίως με τις βολές στο Φαρμακονήσι από τουρκική φρεγάτα, για την οποία η Ελλάδα προχώρησε σε διπλωματικά διαβήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Κυρίως λόγω των αλλαγών στο τουρκικό στράτευμα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αν και εκτιμά πως τελικά δεν θα υπάρξει ανάφλεξη λόγω της ψύχραιμης στάσης της Αθήνας.

«Ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο έντασης, όχι γιατί αυτή θα προκληθεί από ένα ατύχημα αλλά γιατί το όποιο ατύχημα μπορεί να ενταχθεί σε στρατηγική έντασης στο Αιγαίο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο Παρασκήνιο.

«Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός και γι΄αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπχή και να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Δεν θα πέσουμε όμως στην παγίδα που μας στήνει ο Ερντογάν» είπε ο διεθνολόγος και γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ  Θάνος Ντόκος.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 26 Ιανουαρίου, να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική προκλητικότητα, που ήταν έτσι κι αλλιώς αυξημένη, έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,

Το περασμένο Δεκέμβριο εκδηλώθηκαν 161 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, κι έγιναν οκτώ υπερπτήσεις. Τον Ιανουάριο 133 και πέντε αντίστοιχα ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι παραβιάσεις αυξήθηκαν σε 211 και οι υπερπτήσεις σε 11.

Παρά την ψύχραιμη στάση, το Πεντάγωνο ενισχύει το υψηλό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε στρατιωτική άσκηση στο χιόνι, σε περιοχή κοντά στο Περτούλι Τρικάλων. Η άσκηση περιελάμβανε εκπαίδευση στο σκι και στο έλκηθρο. Καθώς επίσης βολές, περιπολίες, αλλά και επιβίωση, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top