Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε το πρωί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο, μόλις έλαβε αναφορά ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο κάνει βολές κοντά στο Φαρμακονήσι, μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα!  

Το περιπολικό σκάφος «Κουσάντασι» έφτασε ανατολικά από το Φαρμακονήσι γύρω στις 07.15, μπήκε ένα μίλι μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας 1,5 μίλι από την ακτή του νησιού και επί 15 λεπτά, από τις 07.40 έως τις 07.55 εκτελούσε πυρά με τα πυροβόλα του, «κοιτώντας» προς τα τουρκικά παράλια.

Η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος» που βρισκόταν από το βράδυ στην περιοχή, κάλεσε πολλές φορές  με τον ασύρματο το τουρκικό σκάφος να βγει από τα χωρικά μας ύδατα και να σταματήσει να κάνει βολές, όμως το «Κουσάντασι» αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Τελικά γύρω στις 08.00 αποχώρησε με βόρεια κατεύθυνση.

Το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» διαθέτει τα κατάλληλα οπλικά μέσα για να αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές, όπως είχαν εξηγήσει στο STAR οι αξιωματικοί του πλοίου σε επιτόπιο ρεπορτάζ περιπολίας πριν δύο μήνες.

Από χθες το βράδυ η Άγκυρα είχε δεσμεύσει με NAVTEX τη συγκεκριμένη περιοχή για βολές, από τις από τις 7 έως τις 9 το πρωί.

Η Αθήνα εξέδωσε τη δική της NAVTEX ακυρώνοντας την τουρκική και με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στάλθηκε αμέσως στην περιοχή η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε για τις προκλήσεις της Άγκυρας τους συμμάχους και εταίρους μας που βρίσκονται στη Διάσκεψη Ασφαλείας που γίνεται στο Μόναχο και στην οποία μετέχουν επίσης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας μαζί με τους υπουργούς του, Άμυνας και Εξωτερικών.   

Η Ν.Δ. ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συγκαλέσει αμέσως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Όμως οι Τούρκοι συνέχισαν το μεσημέρι τις προκλήσεις τους και στα Ίμια. Μια ακταιωρός τους παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και επί μισή ώρα έπαιζε τη γάτα με το ποντίκι με σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.   

Το πρωί δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή Λήμνου - Λέσβου και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής της Λήμνου.

Tags: