Ο Γολγοθάς των πρόωρων μωρών-Τα δυσβάσταχτα έξοδα και τα «ψίχουλα» του κράτους

Δείτε αποκλειστικά στο Star τα συγκλονιστικά λόγια μιας μανούλας που το μωρό της γεννήθηκε μόλις 650 γραμμάρια

Έναν πραγματικό Γολγοθά βιώνουν οι γονείς που γεννούν πρόωρα τα μωρά τους, καθώς το οικονομικό κόστος  που καλούνται να πληρώσουν είναι δυσβάσταχτο, με το κράτος να καλύπτει ελάχιστα έξοδα.

Μιλώντας στο Star, η Νάντια Σταυρουλάκη, μάνουλα ενός μωρού που γεννήθηκε μόλις 650 γραμμάρια, ξεσπάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Όπως θα δείτε στο video, η κόρη της Μαρία, γεννήθηκε μόλις 650 γραμμάρια πριν από πέντε μήνες, στην 26η εβδομάδα κύησης. Έμεινε στη θερμοκοιτίδα 3 μήνες, και έδωσε το δικό της αγώνα για να επιβιώσει.

Οι γονείς της από την άλλη, δίνουν το δικό τους αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός προώρου μωρού:

«Σημαίνει 30 ευρώ την ημέρα νοσήλεια χωρίς ΦΠΑ και εξτρά κάποιες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν δικαιολογεί τα χειρουργεία που μπορεί να χρειαστούν εντός της μονάδας» λέει στο Star η μητέρα του μωρού, Νάντια Σταυρουλάκη.

Εκτός από το ψυχολογικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν, έχουν και ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, καθώς το κράτος δεν καλύπτει τις ανάγκες ενός πρόωρου μωρού.

«Γενικά δεν δικαιολογεί πολλά πράγματα. Ούτε καν τα γάλατα. Ακόμα και μερικά φάρμακα, ή κάποιες βιταμίνες δεν τις δικαιολογεί» προσθέτει η Νάντια Σταυρουλάκη.

Οι θέσεις στις θερμοκοιτίδες στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν για όλα τα πρόωρα μωρά .Έτσι γονείς αναγκάζονται να μείνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν μονάδες νεογνών:

«Είδα γονείς πραγματικά εξαθλιωμένους. Προσπαθούσαν να βάλουν δόσεις στο νοσοκομείο. Μέχρι και αυτοκίνητο πούλησε κάποιος».

Η μητέρα  της Μαρίας γυρνά το χρονο στις 95 ημέρες που έμεινε στο μωρό της στη θερμοκοιτίδα και βουρκώνει.Τίποτα δεν ήταν εύκολο για την μικρούλα της που έδωσε με θάρρος των αγώνα για την ζωή:

«Της κράταγα το χέρι. Ήταν πάρα πολύ μικρό και δεν μπορούσα να της αγγίξω τίποτα άλλο παρά μόνο το χέρι, και έκλαιγα απ΄έξω. Και τότε άρχιζαν να ανεβαίνουν οι παλμοί της, να ανεβαίνουν όλα, να κοκκινίζουν τα μηχανήματα. Υπήρχαν και μέρες που απογοητευόσουνα, που σου κοβόντουσαν τα φτερά…Έβγαινες έξω και έλεγες, τώρα πού θα πάω, πού θα αφήσω το παιδί μου».

Να σημειώσουμε, ότι ένα στα 10 παιδιά που γεννιούνται είναι πρόωρο. Την προωρότητα ένα μωρό την κουβαλά για πολλά χρόνια. Κάποια αντιμετωπίζουν ακόμα και κινητικά προβλήματα ενώ κάποια άλλα χρειάζονται για πολλούς μήνες εργοθεραπείες.

Η Μαρία είναι ένα  από τα θαύματα της ζωής, καθώς μπορεί να γεννήθηκε 650 γραμμάρια αλλά δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας:

«Πρέπει να έχεις δύναμη για να πας μπροστά» καταλήγει η μητέρα της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top