MONO ΣΤΟ STAR: Η αλήθεια για τη σημαία των Ιμίων

Δόθηκε ως κειμήλιο στη διοίκηση υποβρύχιων καταστροφών

Για πρώτη φορά, ο Λιμενάρχης Καλύμνου, που έζησε όλες  τις δραματικές στιγμές της κρίσης των Ιμίων, μιλά για την υποστολή της σημαίας και την απομάκρυνσή της από τους βατραχανθρώπους του πολεμικού ναυτικού. Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή, έρχεται για πρώτη φορά   στην δημοσιότητα  η αποκάλυψη για τουρκικό πολεμικό πλοίο που προσπάθησε να βυθίζει πλωτό του ελληνικού Λιμενικού, το ίδιο βράδυ.

Ένα βήμα πριν από την  γενικευμένη ανάφλεξη στα Ίμια τον Γενάρη του 96,  βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται πάνω στη μικρή Ίμια, προκειμένου να φυλάξουν την ελληνική σημαία. Την ίδια ώρα  τουρκικές ειδικές δυνάμεις  έχουν αποβιβαστεί  στη Μεγάλη Ίμια. Ελλάδα και Τουρκία,  μετά από  αμερικανική παρέμβαση δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους τα πλοία  και τις σημαίες. Η  δική μας υποστέλλεται από την 12μελή ομάδα των  υποβρυχίων καταστροφών του πολεμικού Ναυτικού. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια! Για τον τότε Λιμενάρχη Καλύμνου που έζησε  λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση υποστολής του εθνικού μας συμβόλου,  η φόρτιση- 21 χρόνια μετά-  είναι ακόμη έντονη.

Ο Ναύαρχος Νίκος Χουχουρέλος, λιμενάρχης της Καλύμνου, λέει ότι «τη σημαία των Ιμίων την πήρε το Πολεμικό Ναυτικό. Για όλους εμάς που ήμασταν αποφασισμένοι να πεθάνουμε για  αυτή την σημαία …καταρχάς τα συναισθήματα όταν κατέβηκε αυτή η σημαία…. δεν ήταν ό,τι καλύτερο….»

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη του  τότε αρχηγού  ΓΕΕΘΑ Χρήστου Λυμπέρη  με τον  Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη .

Σύμφωνα με τον ναύαρχο,  κατά την διάρκεια της αποκλιμάκωσης που διήρκησε μήνες, και αφού είχαν φύγει τα ΟΥΚ από τα Ίμια με την ελληνική σημαία, την περιοχή ευθύνης του, επιτηρούσαν  οι επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού υπό τις διαταγές του. 

«Κάποια στιγμή κάποιοι να ανεβήκαν στα Ίμια και να άφησαν μια  σημαία και ένα στεφάνι  και τα σκάφη που περιπολούσαν  τα έπαιρναν και τα παρέδιδαν στην υπηρεσία μου που ήμουν αρμόδιος».

Για το ίδιο περιστατικό, χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της Ομάδας υποβρυχίων αποστολών, Γιώργος Κολιτσόπουλος, προχώρησε σε μια ανατριχιαστική αποκάλυψη. «Πήρα εντολή άνωθεν στρατιωτική εντολή και πολιτική ότι η σημαία έπρεπε να καεί. Αρνήθηκα, επιμένανε  και είπε  ότι θα σου στείλουμε κάποιον να επιτηρεί ότι κάηκε».

Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα για όσους βγαίνουν με την ελληνική σημαία και ισχυρίζονται ότι αυτοί έχουν την σημαία των Ιμίων.

«Βγαίνουν στις εκπομπές κάποιοι κύριοι από τα γραφεία εν ενεργεία συνταξιούχοι χωρίς να έχουν ζήσει να έχουν δει γράφουν διάφορα. Θα μπορούσα να το είχα κάνει και εγώ να βγω με μια σημαία, αλλά δεν το έκανα. Έχουν γραφτεί πάρα πολλές ανακρίβειες».

 

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να βουλιάξουν σκάφος του λιμενικού

 

Για πρώτη φορά, όμως, έρχεται στην δημοσιότητα και ένα περιστατικό, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε  για την Κρίση των Ιμίων. Πρόκειται για πρόσκρουση  τουρκικού πολεμικού πλοίου με πλωτό του Λιμενικού με στόχο την  εξουδετέρωσή του  Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρά ο καθ’ ύλην αρμόδιος Λιμενάρχης με εκτενή αναφορά σε βιβλίο του.

«Δεν είναι μόνο το ελικόπτερο που έπεσε, γίνανε και άλλα. Διαλύσανε σκάφος του λιμενικού, το διέλυσαν, το τουρκικό σκάφος έπεσε πάνω του, το εμβόλισε και αχρηστεύτηκε το σκάφος».

21 χρόνια μετά, φαίνεται πως ακόμη υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην ιστορία των Ιμίων.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top