Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από δυο πρώην προέδρους του ΣτΕ για τους ισχυρισμούς της Βασιλικής Θάνου

Βέλη κατά της Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών

Βαρύς χαρακτηρισμοί από δυο πρώην προέδρους του ΣτΕ για τ

Βαριές κουβέντες για τους χειρισμούς της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, είπαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων και ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων, στα γραφεία της Εταιρείας Δικαστικών μελετών, οι πρώην πρόεδροι του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος και Σωτ. Ρίζος. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος, αναφερόμενος στις δύο αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου για το θέμα που ετέθη από την Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών και πέραν των 67, είπε:

«Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και Έλληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα", εννοώντας σαφώς βέβαια τη ρητή συνταγματική απαγόρευση να αλλάξουν τα όρια ηλικίας εκτός συνταγματικής αναθεώρησης». Ο κ. Πικραμμένος έκλεισε λέγοντας ότι «καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα,  ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές».

Η δεύτερη, εξίσου σκληρή και σημαντική τοποθέτηση στην ημερίδα (μελής της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών είναι μόνον ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί και εισαγγελείς), ήρθε από τον  πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Σωτήρη Ρίζο, ο οποίος είπε πως "το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη  ευστάθειας των θεσμών"  ενώ πρόσθεσε "ότι το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση" και χαρακτήρισε ως "τουλάχιστον παραφροσύνη" την ανακίνησή του δημόσια.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top