Μια πανευρωπαϊκή κομπίνα που άξιζε χρυσάφι για τα μέλη της αποκαλύφθηκε με τη συνεργασία 5 χωρών του ευρωπαϊκού νότου, σε μια πρωτοφανή υπόθεση παράνομης εμπορίας χελιού που προστατεύεται και απαγορεύεται η διακίνησή του εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δρόμοι της παράνομης αλιείας και εμπορίας χελιού προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι στρωμένοι με χρυσάφι αφού υπολογίζεται πως το κιλό απέφερε στη σπείρα περί τα 1.000 ευρώ το κιλό ενώ στις χώρες της ανατολής που κατέληγε η αξία του φτάνει έως και τα 1.500 ευρώ το κιλό, καθώς θεωρείται σπάνιο έδεσμα. 

Η ΕΡΕΥΝΑ 

Όλα ξεκίνησαν όταν έφθασαν πληροφορίες από την Ισπανική Europole στην Αθήνα ( αρμόδια υπηρεσία των Τελωνείων ΕΛΥΤ Αττικής) για οργανωμένη ομάδα που δρούσε στη χώρα μας με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την παράνομη εμπορία του προστατευόμενου χελιού. 

Η οργανωμένη επιχείρηση έγινε μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών ( Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) υπό την εποπτεία της Eurojust. Για την Ελλάδα  συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών  για τη χώρα μας κινούσε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων (επικεφαλής ο Παν. Αθανασίου)  με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου.  

Ήδη μάλιστα συνελήφθησαν κατηγορούμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε Αττική και επαρχία, ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές αφού υπήρξαν μαζικές συλλήψεις σε Ισπανία και άλλες χώρες.

Η έφοδος και οι συλλήψεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε Αττική και περιφέρεια, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ παράλληλα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία όπου δρούσε η "κορυφή" της εγκληματικής οργάνωσης.

Υπήρξε μάλιστα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, ενώ η εισαγγελέας μετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση της επιχείρησης από τη Eurojust  προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών.

Ήδη μάλιστα ασκήθηκαν βαρύτατες διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη. Οι έρευνες συνεχίζονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΚΕΡΔΗ ΜΑΜΟΥΘ 

Η επιχείρηση είχε την επωνυμία "Αnguilla Anguilla". Όπως εκτιμούν οι αρχές η τιμή του ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό για να φθάσει στην Κίνα (όπου είναι ο τελικός του προορισμός καθώς εκεί θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα) τα 1.500 το κιλό.

Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου χελιού, προέκυψε από τις έρευνες, είναι 1.000 ευρώ ανά διακινούμενο κιλό!

Κάθε φορτίο που έφθανε από την Ισπανία, μέσω Ιταλίας στην χώρα μας, έφερνε δηλαδή κέρδη από 500 έως 900 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 € έως 900.000 € για την ευρωπαϊκή οργάνωση.

Από τα στοιχεία (έγγραφα, λογαριασμούς κ.α.) που είχαν συγκεντρώσει οι Ισπανοί από προηγούμενη επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στους εμπλεκόμενους Ισπανούς, βρέθηκαν έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι σε μια αλιευτική περίοδο (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014) η Ευρωπαϊκή οργάνωση έλαβε από την Κινέζικη επιχείρηση - αγοραστή (Emperor Group) 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα έλαβε ο Έλληνας επικεφαλής της οργάνωσης (1 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό του εν λόγω που διατηρεί σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα σε μετρητά) και τα υπόλοιπα 5 εκ. € δόθηκαν στον Ισπανό επικεφαλής. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι αποκομίζουν καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ/κιλό, αναλογιζόμενοι ότι κάθε κιλό με γυαλόχελα (περίπου 3.000 γυαλόχελα περιέχει ένα κιλό) μετατρέπεται μετά την εκτροφή του στην Κίνα σε 1.500 κιλά χελιών.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ 

Όπως εξηγεί  ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου του Οικονομικού Εισαγγελέα, "το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυλόελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500 ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσης τους υποφέρουν από έντονο στρες και γι’ αυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν.

Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία. Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Ανκόνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες). Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 €/κιλό».

Tags: