ΜΟΝΟ ΣΤΟ star.gr! Γιορτή για την Προεδρική Φρουρά την Κυριακή- Με μπάντα και παρέλαση η αλλαγή φρουράς

Με τη γιορτινή τους στολή οι Τσολιάδες στο Σύνταγμα τις Κυριακές

ΜΟΝΟ ΣΤΟ star.gr! Γιορτή για την Προεδρική Φρουρά την Κυρ

Κάθε Κυριακή, στις 11 το πρωί, μπροστά από το κτήριο της Βουλής στην Πλατεία Συντάγματος, η Προεδρική Φρουρά έχει γιορτή. Η αλλαγή της προεδρικής φρουράς γίνεται με συνοδεία μπάντας, με παρέλαση και υπό τον ήχο του Εθνικού μας Ύμνου. Χιλιάδες τουρίστες και οικογένειες με παιδιά μαζεύονται κάθε Κυριακή πρωί, για να δουν αυτό το τόσο όμορφο θέαμα!

Μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, οι Εύζωνες φορούν τις παραδοσιακές τους φουστανέλες, τα ασπρόμαυρα καπέλα τους και τα κόκκινα παπούτσια τους με τις φούντες, στολή που φορούσαν οι Έλληνες μαχητές, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και που, όπως μάθαμε, φορούν μόνο τις Κυριακές, τις Αργίες και τις γιορτές. Τις υπόλοιπες μέρες, φορούν φουστανέλα με χακί χρώμα, την «καθημερινή», όπως θα λέγαμε, στολή τους, τον «ντουλαμά», όπως τη λένε οι ίδιοι. Στολές υπάρχουν, επίσης, με βάση περιοχές της Ελλάδος. Βλέπουμε, έτσι, την Κρητική στολή, των Μακεδονομάχων, της Ηπείρου και των Ελλήνων του Πόντου.

Το star.gr βρέθηκε σήμερα, Κυριακή, στο Σύνταγμα για να σας μεταφέρει με την κάμερα 360ο τον παλμό και την ένταση της ιδιαίτερης, αυτής, γιορτής.

 

 

Οι Εύζωνες

 

Οι Εύζωνες, γνωστοί ως Τσολιάδες, ιδρύθηκαν για να απαρτίσουν την Προεδρική Φρουρά, που αλλάζει κάθε 1 ώρα, το 1868. Τότε, ονομαζόταν «Βασιλική Φρουρά», λόγω της βασιλείας. Κάθε Εύζωνας αναλαμβάνει τη φύλαξη του Προέδρου της Δημοκρατίας συνολικά 3 φορές κάθε 48 ώρες. Στέκονται ανά δύο και οι κινήσεις τους είναι πλήρως συγχρονισμένες κι αρμονικές.

 

Εύζωνας σημαίνει «αυτός με την καλή ζώνη», όρος γεννημένος την Ομηρική Εποχή. Οι Εύζωνες είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να μην αντιδρούν, ό,τι κι αν γίνει. Πολλοί είναι εκείνοι που, κατά καιρούς, προσπαθούν να τους προκαλέσουν, γι’ αυτό υπάρχει πάντα κοντά ένας Προεδρικός Φρουρός με στρατιωτικά ρούχα, που φροντίζει για τη διατήρηση της τάξης και την καλή εικόνα των Τσολιάδων. Υπάρχει, για παράδειγμα, το περιστατικό του 2011, όταν, κατά τη διάρκεια μιας πορείας, «έσκασε» μπροστά σε ένα φυλάκιο Ευζώνων μια βόμβα μολότωφ. Το φυλάκιο αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες και, αν ο επιβλέπων δεν έδινε εντολή στον Εύζωνα να κουνηθεί, θα είχε παραμείνει εκεί, δίχως να αντιδράσει.

 

 

Για να γίνει κανείς Εύζωνας σήμερα, πρέπει να πληροί κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως να έχει ύψος τουλάχιστον 1,87 μέτρα, να έχει ακέραιο χαρακτήρα, προσεγμένη εμφάνιση, καλή φυσική κατάσταση και αντοχή.

Τα καθήκοντα της Προεδρικής Φρουράς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την 24ωρη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και των πυλών του στρατοπέδου εκπαίδευσης της Προεδρικής Φρουράς, την ανύψωση και υποστολή της σημαίας κάθε Κυριακή στην Ακρόπολη και την απόδοση τιμών στη υποδοχή ξένων αρχηγών κρατών.  

Το να υπηρετήσει κανείς στο τάγμα των Ευζώνων θεωρείται ύψιστη τιμή. Οι ίδιοι οι Τσολιάδες νιώθουν ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που έχουν να υπηρετήσουν στη μονάδα αυτή, ενώ μεγαλύτερός τους φόβος είναι να μην χάσει ο κόσμος την εικόνα που έχει γι’ αυτούς.  

Μπορεί αυτό που κάνουν, στα μάτια ορισμένων, να φαίνεται απλό και εύκολο. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο: δύσκολο και πολύ απαιτητικό. Η εκπαίδευση που ακολουθούν είναι σκληρή και το να μείνουν εντελώς ακούνητοι για μια ολόκληρη ώρα είναι πολύ περισσότερο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται. Μάλιστα, το βήμα τους είναι τόσο αργό, κατά την αλλαγή της Φρουράς, γιατί πρέπει να φροντίσουν ώστε να αποκατασταθεί και να προστατευτεί η κυκλοφορία του αίματός τους, μετά από τόση ώρα πλήρους ακινησίας.

 

Η στολή 

 

Η στολή των Τσολιάδων παραπέμπει στην τουρκοκρατία, με τις 400 πτυχώσεις της φουστανέλας να συμβολίζουν τα 400 χρόνια της τουρκικής κατοχής. Για να ολοκληρωθεί το ράψιμο της στολής τους, χρειάζονται ειδικοί χειροτέχνες και 80 ημέρες. Τα τσαρούχια –σήμα κατατεθέν κατασκευάζονται μέσα στο στρατόπεδο, από 3 ή 4 ειδικευμένους τεχνίτες. Κάθε τσαρούχι ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό και, μέσα στη σόλα του, έχει 60 καρφιά, για να μην γλιστρούν οι Εύζωνες.

Τα βασικά μέρη της στολής τους, λοιπόν, είναι το καπέλο από κόκκινη τσόχα με μεταξωτή φούντα, το λευκό πουκάμισο, το κεντημένο στο χέρι γιλέκο (ή φέρμελη), που για να φτιαχτεί χρειάζεται περίπου 6 μήνες, η φουστανέλα, οι βράκες (οι λευκές βαμβακερές κάλτσες), η θήκη για τα φυσίγγια και οι περικνημίδες, που, για τους Εύζωνες είναι μαύρες, ενώ για τους αξιωματικούς είναι μπλε. Υπάρχουν, επιπλέον, το εσωτερικό περικνήμιο, που συγκρατεί τις κάλτσες, τα μπλε και λευκά κρόσσια, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τα τσαρούχια.

Οι Κρητικοί Εύζωνες φορούν την κλασσική μπλε βράκα, καπέλο και λευκά στιβάνια, την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, στολή που αντιπροσωπεύει όλα τα νησιά. Η Μακεδονική στολή είναι από τσόχα και φοριέται, κυρίως, τον χειμώνα, καθώς είναι η πιο ζεστή. Η στολή διαφέρει στις λεπτομέρειες, όσο οι βαθμίδες ανεβαίνουν.

Οι επιγραφές πάνω στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι μέρη του επιταφίου λόγου του Περικλή, του Θουκυδίδη, που γράφτηκαν για να τιμήσουν τους πεσόντες Αθηναίους, όπως και ονόματα τοποθεσιών στις οποίες οι Έλληνες πολέμησαν.


 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@gmail.com

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top