To star.gr στον κήπο της Αθήνας που δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ! Μια ΟΑΣΗ ομορφιάς μέσα στην πόλη

Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της νοτιοανατολικής Μεσογείου-Πρώτη ανάρτηση: 01-02-2017 12:06

Ο Διομήδειος Κήπος της Αθήνας που δεν γνωρίζει κανείς

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα; Κατά πάσα πιθανότητα θα μένατε έκπληκτοι και σίγουρα ελάχιστοι από εσάς θα ξέρατε πού βρίσκεται ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος.

Το star.gr λοιπόν πήγε μια βόλτα στον άγνωστο αυτό κήπο της Αθήνας και σας ξεναγεί σ’ αυτή την όαση ομορφιάς που βρίσκεται μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από το πολύβουο κέντρο της πόλης.

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος λοιπόν βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στις βόρειες κλιτύες του Όρους Αιγάλεω και σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Αθήνα.

Έχει έκταση 1.860 στρέμματα και τα όριά του αρχίζουν λίγο μετά το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο. Διακόπτεται από τον δρόμο Σχιστού – Κορυδαλλού και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ.

Η δημιουργία του κήπου αυτού ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης από το υπουργείο Γεωργίας.

Οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher και ολοκληρώθηκαν το 1975, οπότε και ο κήπος άνοιξε για το κοινό.

Περνώντας την είσοδο του κήπου αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο. Στο δάσος του Σέργουντ ίσως, περιμένοντας από κάπου να ξεπεταχτούν ο Ρομπέν των Δασών και οι σύντροφοί του.

Λυγερόκορμα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, σκιεροί διάδρομοι με μπαμπού ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας.

Στα 1.860 αυτά στρέμματα υπάρχουν 2.500 είδη φυτών από όλο των κόσμο, νάρκισσοι, τριαντάφυλλα, νούφαρα και υπέροχα ευεργετικά βοτάνια, από ρίγανη μέχρι δεντρολίβανο και μέντα που συνυπάρχουν, δημιουργώντας ένα σκηνικό που διεγείρει όλες τις αισθήσεις.

Ταμπέλες γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά μας συστήνουν τα διάφορα είδη που φιλοξενεί ο Διομήδειος Κήπος, κάνοντάς τον περίπατό σας και μια ξεχωριστή διδακτική εμπειρία.

Μάλιστα αυτό που κάνει το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο να ξεχωρίζει παγκοσμίως είναι ότι εκεί συμβιώνουν αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη.

Τα καλλιεργημένα δε τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες, όπως είναι τα ιστορικά φυτά, τα είδη που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία ή ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη.

Συναντά λοιπόν εκεί κανείς τη Δάφνη που είναι αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, τον Κισσό, σήμα κατατεθέν του Διονύσου ή τον Νάρθηκα, στο βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους.

Εκεί φύεται ακόμα το Κώνειο με το οποίο θανατώθηκε ο Σωκράτης, το Παλιούρι από το οποίο φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, ο Κρίνος που δόθηκε στην Παναγία για να της ανακοινωθεί από τον Αρχάγγελο ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Φυτοθήκη του Κήπου, όπου διατηρούνται πάνω από 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες και είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Natura 2000».

Σε όλα τα μονοπάτια του κήπου θα βρείτε επίσης παγκάκια και τραπεζάκια για πικ νικ, ώστε να μπορέσετε να αφουγκραστείτε τις ομορφιές του βοτανικού κήπου, να απολαύσετε την ηρεμία της φύσης και το κελάηδημα των πουλιών.

Αν έχετε μάλιστα μικρά παιδιά ο Διομήδειος Κήπος είναι ένας παράδεισος επί γης για απίστευτο τρέξιμο, παιχνίδι και μάθηση.

Η είσοδος στον κήπο είναι ελεύθερη και οι πόρτες του είναι ανοιχτές από τις 08:00 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top