ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ με τις Πανελλαδικές!Πρόταση ΣΟΚ- των πρυτάνεων: Ζητούν μείωση εισακτέων έως και 50%

Θεωρούν αναγκαίες τις δραστικές περικοπές λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης καθηγητών

Μείωση των εισακτέων στο μισό ζητούν οι Πρυτάνεις

Να μειωθούν οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια στο.. μισό ζητούν οι Πρυτάνεις από το Υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα αλλά και έλλειψη καθηγητών.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το «Έθνος», πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έστειλαν προς το Υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν όπως πρέπει, οι Πρυτάνεις υποστηρίζουν πως ο αριθμός των εισακτέων χρειάζεται να μειωθεί δραστικά κατά 50%, εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους που θα πρέπει να συμβεί αυτό.

Στις αιτιολογημένες προτάσεις που απέστειλαν προς το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτάνεις επικαλούνται την υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών, τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, την έλλειψη υποδομών, αλλά και τον πρόσθετο αριθμό φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών.

Όπως τονίζουν, τα Πανεπιστήμια υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση.

ΠΟΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

-Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό, ζητούν μείωση εισακτέων κατά 50%.

-Το ΤΕΙ Αθήνας ζητά μείωση 42%.

-Το Πανεπιστήμιο Πειραιά ζητά ψαλίδισμα κατά 35,80%.

-Το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης ζητά μείωση κατά 34,10%

-Το Εθνικό Μετσόβειο ζητά μείωση κατά 30%.

ΟΙ Πρυτάνεις τονίζουν στις εισηγήσεις τους πως οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι αυθαίρετες, καθώς στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα ιδρύματα, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.

Αρκετοί μάλιστα, όπως ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, τονίζουν πως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και ένας στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με την κατανομή εισακτέων ανά γνωστικό αντικείμενο, με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και τις οικονομικές συνθήκες, ώστε η παραγωγή των επιστημόνων και οι ανάγκες του παραγωγικού ιστού να είναι σε αγαστή αρμονία για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top