ΠΡΟΚΑΛΕΙ ξανά η Τουρκία: Η απόφαση για τους 8 θα ΒΛΑΨΕΙ τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδόσει τους 8 τούρκους πιλότους. Έγγραφο της Άγκυρας αναφέρει ότι η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες με αντάλλαγμα στρατιωτικά μυστικά. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποιεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα χειροτερεύσουν.

 

Προκλήσεις από το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Δυο 24ωρα μετά την κρουαζιέρα των Τούρκων στρατηγών στα ανοιχτά των Ιμίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας προειδοποιεί την Ελλάδα ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, με αφορμή την απόφαση να μην εκδοθούν οι τούρκοι πιλότοι.

Ο Μπεκίρ Μποζνταγ, Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, είπε ότι «θα συμπεριφερθούμε ανάλογα με την συμπεριφορά των άλλων. Κανείς να μην περιμένει διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που μας επιφύλαξαν. Θα εφαρμόσουμε ό,τι ορίζει η αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτό το βήμα θα δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών το βλέπουν αυτό. Εμείς, μετά από αυτό, επαναπροωθήσαμε το αίτημα μας. Λόγω νέων στοιχείων το επαναλάβαμε».

Έγγραφο της Άγκυρας, που έφερε στο φως η ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία θεωρεί πως η Ελλάδα προστατεύει τους πιλότους με αντάλλαγμα στρατιωτικά μυστικά.

Στο έγγραφο με τίτλο «Συμφωνίες έκδοσης και πρακτικές ανάμεσα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και τις Ευρωπαικές χώρες» υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τους 8 τούρκους πιλότους:

-        Η Ελλάδα που έχει υποστεί πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών.

-        Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες είναι ότι αυτοί συμφώνησαν να δώσουν μυστικές στρατιωτικές πληροφορίες της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε στο Star: «Η Τουρκία πλέον εντάσσει και το στοιχείο της επιθεώρησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή δεν είναι ακραία απλώς αυτή η δήλωση, είναι κωμικά ακραία… Αυτά τα πράγματα απλά δεν γίνονται στο σημερινό κόσμο όπου ζούμε μέσα σε έναν ωκεανό πληροφοριών είναι δεδομένο ότι μεσαία ή έστω και ανώτερα στελέχη του στρατεύματος μιας χώρας σαν την Τουρκία δεν έχουν να προσφέρουν κάτι».

 

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν και το προσφυγικό

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν και πώς η καγκελάριος θα αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των 40 Τούρκων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ, που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. 

Ο σουλτάνος, στο παρασκήνιο, όπως και με τους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα, το οποίο έχει καταγραφεί ως ύψιστης προτεραιότητας για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Όμως, υπάρχει ήδη το προηγούμενο της απόφασης στην Ελλάδα και η Γερμανία είναι δύσκολο να τους εκδώσει.

Έτσι, η  Γερμανίδα καγκελάριος θα προσπαθήσει να χαμηλώσει τους τόνους της έντασης, με σκοπό αυτή να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την Τουρκία για να παύσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, φοβούμενη νέα κύματα προσφύγων προς την Γερμανία και την βόρεια Ευρώπη.

 

Ελάχιστες οι εκδόσεις Τούρκων από την Ευρώπη

 

Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την έκδοση των τούρκων πιλότων δεν διαφέρει από τη γραμμή που τηρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δικαιοσύνης.

Η Τουρκία ζήτησε 399 κατηγορούμενους από 21 Ευρωπαϊκές χώρες. Εκδόθηκαν μόνο οι 11. Απορρίφθηκαν 271 αιτήματα, ενώ εκκρεμούν 117 ακόμα.

 

Τουρκικές αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές της Πεντέλης

 

Σε αυτό το κλίμα, ο δήμος Πεντέλης καταλογίζει σε Τούρκους πράκτορες και παραστρατιωτικούς των "γκρίζων λύκων", τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 στο Πεντελικό όρος, ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το τουρκικό κράτος με σκοπό «την αποκατάσταση του Πεντελικού Περιβάλλοντος μετά τις πυρκαγιές», όπως είπε ο Δήμαρχος Πεντέλης, κ. Δημήτρης Καψάλης. 

Η αγωγή κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας συζητήθηκε στο πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top