ΣΗΜΑΝΑΝ οι ΚΑΜΠΑΝΕΣ! Στις ΦΛΟΓΕΣ η Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής για να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο το μεσημέρι της Κυριακή.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το npress, ο κεντρικός βυζαντινός ναός φαίνεται να έχει γλιτώσει από τις φλόγες, όμως η καταστροφή στο ιστορικό μοναστήρι είναι μεγάλη.

Τα κελιά των μοναχών έχουν καταστραφεί, όπως και το αρχείο της Μονής, ωστόσο μετά από μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών σώθηκε η ιερή εικόνα της Παναγίας και τα ιερά λείψανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε μάλλον από ξυλόσομπες που βρίσκονταν μέσα στα κελιά των μοναχών.

Στην Ιερά Μονή βρίσκονται ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Στο σημείο επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής και 20 άνδρες, που κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πριν φτάσει στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στη δεξαμενή υγραερίου.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top