O αναλυτής διεθνών σχέσεων Κ.Φίλης εξηγεί στο star.gr τι θα συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πλήγμα η απόφαση του Αρείου Πάγου για την Τουρκία! Θα εξαντλήσει κάθε μέσο ΠΙΕΣΗΣ προς την Ελλάδα

ΠΛΗΓΜΑ η απόφαση του Αρείου Πάγου για την Τουρκία!

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία του οχτώ αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο star.gr ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης, τόνισε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία πεδία στα οποία μπορεί να εκφράσει τη δυσφορία της η Τουρκία για την απόφαση του Αρείου Πάγου και μάλιστα με επιθετικό τρόπο απέναντι στη χώρα μας.


(Ο Κ. Φίλης)
 

«Το πρώτο πεδίο είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκεί μπορεί να δούμε μια αναβίωση των διεκδικήσεων τις οποίες έθετε ιδίως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Οι Τούρκοι θα θελήσουν να δείξουν στην Ελλάδα ότι το κόστος της απόφασης, η οποία δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης, αλλά των δικαστηρίων, απλά εκείνοι δεν μπορούν να διαχωρίσουν την εκτελεστική από τη δικαστική εξουσία γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη χώρα τους, θα είναι μεγάλη. Θέλουν λοιπόν να “τιμωρήσουν” την Ελλάδα ανεβάζοντας το κόστος γι’ αυτήν εξαιτίας της απόφασης του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Φίλης.

Το δεύτερο πεδίο είναι αυτό του Κυπριακού, στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Φίλη μπορεί να δούμε την Τουρκία να αιτιολογεί την ανυποχώρητη στάση της στο γεγονός ότι πλέον έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στις ελληνικές αρχές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε κάποια επίκληση από πλευρά των Τούρκων ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι τους είχαν διαβεβαιώσει ή είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εκδώσουν τους 8 Αξιωματικούς.

Το τρίτο πεδίο είναι αυτό του προσφυγικού, όπου εκεί η Τουρκία πιθανόν να ανοίξει τη στρόφιγγα προς την ελληνική πλευρά και κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα πρόβλημα στη χώρα μας.

«Δε νομίζω όμως ότι είναι η Τουρκία σήμερα σε θέση με βάση τον ορθολογισμό πάντα να ακυρώσει συνολικά τη συμφωνία για το προσφυγικό. Γιατί αυτή η συμφωνία, δεν είναι μια διμερής συμφωνία είναι μια συμφωνία η οποία έχει να κάνει με την Ευρώπη και την Τουρκία, οπότε τυχών κατάρρευση της συμφωνίας με υπαιτιότητα της Τουρκίας θέτει σε πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο τις ήδη κλονισμένες σχέσεις με την ΕΕ.», είπε στο star.gr ο κ. Φίλης προσθέτοντας:

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Τουρκία θα κάνει κάποιες ενέργειες για να ανοίξει τις ροές προς την Ελλάδα και να ανησυχήσει την Αθήνα, αλλά δε θα είναι με αυτή τη συχνότητα και σε αυτό το βαθμό που ήταν το 2015, ώστε να ρισκάρει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Ξέρει βέβαια ότι κάνοντας κάτι τέτοιο θα θορυβήσει και τους Ευρωπαίους αλλά πιστεύω ότι θα τις διατηρήσει σε τέτοια νούμερα ώστε δε θα χρειαστεί να θεωρηθεί ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζεται μονομερώς από την Τουρκία».

 «Με βάση τον ορθολογισμό δεν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου»

Καθησυχαστικός είναι ο κ. Φίλης όσον αφορά στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο», λέει και συνεχίζει:

« Όταν τα πράγματα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού πάντα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από την άλλη όμως, αυτή τη στιγμή, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε μια φάση υποχώρησης και αναδιάρθρωσης λόγω των διώξεων που έχουν ξεκινήσει μετά το πραξικόπημα. Δεύτερον έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και στο εσωτερικό με τους Κούρδους και την τρομοκρατία και στο εξωτερικό στην περίπτωση της Συρίας και του Ιράκ. Δε θεωρώ, με βάση τη λογική πάντα, ότι θα ήθελαν οι Τούρκοι να ανοίξουν ένα ακόμα μέτωπο με την Ελλάδα και να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο επειδή υπήρξε μια απόφαση δικαστική. Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι μια τέτοια ενέργεια είναι κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, αβέβαιου αποτελέσματος, η οποία δεν μπορεί να αιτιολογηθεί».

Όπως σημειώνει «η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πλήγμα για την Τουρκία, αφού αναγνωρίζεται ότι δεν είναι ασφαλής χώρα για να βρεθούν οι άνθρωποι εκεί και να τύχουν μιας δίκαιης δίκης, αλλά δεν είναι ικανή να προκαλέσει θερμό επεισόδιο».

Τέλος, τονίζει ότι τα πράγματα το τελευταίο διάστημα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση γιατί πολύ απλά ο Ερντογάν μέχρι το αργότερο τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα για να αλλάξει το σύστημα και να το κάνει προεδρικό, κάτι το οποίο είναι ο απώτερος στόχος του, όμως μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στο Κυπριακό για παράδειγμα, αφού η Τουρκία έχει μια ανυποχώρητη στάση και ενδεχομένως να θέλει να αιτιολογήσει την άτεγκτη συμπεριφορά της επικαλούμενη το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική πλευρά το οποίο έχει μεγαλώσει τώρα με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top