Στο βωμό της οικονομικής ενίσχυσης των Πανεπιστημίων σχεδιάζεται να πέσει η  δωρεάν σίτιση των φοιτητών, μια από τις εναπομείνασες κοινωνικές παροχές του κράτους.

Οι φοιτητές αντιδρούν στην κάμερα του STAR και τη Χριστινα Καλοκύρη.

Η Μαρία, όπως και η Δήμητρα, είναι από την επαρχία και σπουδάζουν στην Αθηνά. Το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα στην παροχή δωρεάν σίτισης τις προβληματίζει έντονα.

«Υπάρχουν πολλά έξοδα, έχουμε να πληρώσουμε ενοίκιο, να βγούμε έξω με τους φίλους μας… Αναγκαστικά πρέπει να δουλέψουμε κι εμείς. Σίγουρα είναι άσχημο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δεν είναι μόνο το φαί. Έχεις κι άλλες ανάγκες βιοποριστικές και είναι μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να τρώμε δωρεάν».

Οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, κατά τα τελευταία χρόνια, τα έχουν οδηγήσει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι μειώσεις των προϋπολογισμών είναι συνολικά μεγαλύτερες από 70%.Το υπουργείο παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο μεταξύ άλλων να μειώσει το ποσό των δικαιούχων στη σίτιση.

Οι οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων θα συζητηθούν με τις πρυτανικές αρχές στη σύνοδο, το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Αθανάσιος Καραμπίνης, προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, λέει ότι οι 45.000 είναι ένα υψηλό όριο για δωρεάν σίτιση στις μέρες μας. "Θέλουμε να εξορθολογιστεί κι αυτό το όριο που μπαίνει κανείς ως δικαιούχος σίτισης".

Ο υπουργός παιδείας δήλωσε στο STAR: «μέσα από την οικονομική κρίση υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Το Σάββατο θα δηλωθούν συγκεκριμένα ποσά που αυξάνουν δραματικά αυτά τα κονδύλια». 

Tags: