Σε ισχύ το ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ της ΕΜΥ! Η «Αριάδνη» δείχνει τα δόντια της-Καταιγίδες και ολικός παγετός

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση-Χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ-Ποιες περιοχές θα πληγούν εντονότερα/Πρώτη ανάρτηση 05-01-2017 18:16

Μια… ανάσα είναι η «Αριάδνη» από την Ελλάδα, έχοντας ήδη αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της.

Το χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα από απόψε το βράδυ, θα ξεκινήσει με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, και στη συνέχεια θα το «γυρίσει» σε χιόνια και ολικό παγετό, με πολλές περιοχές της Ελλάδας να «θάβονται» στο χιόνι.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΜΥ

Στο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ το απόγευμα της Τετάρτης, προειδοποιεί πως κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους. 

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17): 

 

1. μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. 

2. μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές: 

 

1. από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. 

2. από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη. 

γ. η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα.

 

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός. 

δ. θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σάββατου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ-Η ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 05/01, με την «Αριάδνη» να βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις θα είναι πιθανότατα πολύ ισχυρές σε περιοχές της Δυτ. Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς (Χάρτης 1).

Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 06/01, όπως η «Αριάδνη» θα κινείται πάνω από την ηπειρωτική χώρα  γρήγορα προς το Βόρειο Αιγαίο,  οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά (Χάρτης 2).

Τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες  της Παρασκευής 06/01, καθώς το χαμηλό θα έχει μετακινηθεί προς την Τουρκία, θα υπάρχει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της ώρας, με εξαίρεση λίγα φαινόμενα στα δυτικά και πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Χάρτης 3).

Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 06/01, νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να προκαλέσει χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, ενώ θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (Χάρτης 4). Τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει στη Β. Ελλάδα, όπου θα επικρατούν όμως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού κατά το τετραήμερο Πέμπτη 5/1 – Δευτέρα 9/1/2017 θα είναι η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο της χώρας. Ειδικότερα, οι ημέρες του Σαββάτου (7/1) και της Κυριακής (8/1) αναμένεται να είναι έντονα ψυχρές, ενώ αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας θα βρεθούν υπό ολικό παγετό, με τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του 24ώρου να μην υπερβαίνει τους 0 oC. Πέρα από τα περισσότερο προφανή προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο παγετός, η επικράτηση ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο παράγοντα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, υποβάλλοντας αυτόν σε θερμική (ψυχρή) επιβάρυνση.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της επερχόμενης κακοκαιρίας, το meteo.gr/ΕΑΑ προχώρησε στην εφαρμογή του αριθμητικού μοντέλου μικρής κλίμακας RayMan με στόχο τη βιομετεωρολογική εκτίμηση των συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπει τον υπολογισμό της λεγόμενης φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (Physiologically Equivalent Temperature – PET), η οποία προκύπτει με επίλυση του ενεργειακού ισοζυγίου του ανθρωπίνου σώματος. Ως εκ τούτου, η χρήση του PET επιτρέπει την ακριβέστερη εκτίμηση του αισθήματος θερμικής άνεσης και του θερμικού στρες, καθώς, σε αντίθεση με άλλους απλούς δείκτες, λαμβάνει υπόψη το σύνολο των μετεωρολογικών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και θερμοφυσιολογικών (ένδυση, δραστηριότητα) παραμέτρων που καθορίζον το «πόσο ζεστά ή κρύα» αισθάνεται ένα άτομο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τιμές PET που υπολογίστηκαν για όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας την Δευτέρα 9/1/2017.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top