SOS εκπέμπουν οι Έλληνες ζυθοποιοί.

Βασιλικό διάταγμα του 1922 μπλοκάρει τις επενδύσεις στον κλάδο της μπίρας, αφού με βάση αυτό απαγορεύεται η χρήση φρούτων στην παραγωγή μπίρας.

Αποτέλεσμα; Να μην μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να παράξουν μηλίτη, μπίρα δηλαδή με βάση το μήλο, μια κατηγορία που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 70% και έχει πάρα πολλούς οπαδούς!

Κάποιες από τις ελληνικές ζυθοποιίες, μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ολλανδία και στη συνεχεία να το εισάγουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι εξαγωγές προσπαθούν να ανοίξουν το βηματισμό τους!

Σήμερα ο κλάδος αριθμεί 35 εταιρείες, από 13 που ήταν το 2009, οι οποίες διατηρούν 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζουν 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες. Οι εξαγωγές μπίρας αυξήθηκαν πέρυσι σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 89%, ενώ οι ελληνικές εταιρείες καλύπτουν το 90% της εσωτερικής κατανάλωσης.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τον περασμένο Ιούνιο όμως έφερε επιβαρύνσεις ως και 20% στην τελική τιμή της μπίρας.

Το 2015 ο κλάδος της ζυθοποιίας συνεισέφερε στα φορολογικά έσοδα 640 εκ. ευρώ. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπίρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης τα φορολογικά έσοδα από τη μπίρα έφτασαν στα 1,9 δισ. ευρώ.

Tags: