Θα γίνει σεισμός 7, 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, όπως το 1956; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Εντυπωσιακές εικόνες θα δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ του Star

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια το υποθαλάσσιο ανάγλυφο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μίλησαν στο Star και την Ιωάννα Βάσσου για τα συμπεράσματα τους. Όλα δείχνουν πως ανακάλυψαν το ρήγμα που ευθύνεται για τον μεγάλο σεισμό του 1956. 

Στο ΒΙΝΤΕΟ θα δείτε εικόνες από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς πειράματος PROTEUS. Οι επιστήμονες ήταν για 27 μέρες πάνω στο "Marcus Langseth", ένα πολύ μεγάλο ωκεανογραφικό πλοίο και εμπότισαν 91 υποθαλάσσιους σεισμογράφους γύρω από τη Σαντορίνη. 

Οι παλαιότεροι θυμούνται καλά τον σεισμό των 7,5 ρίχτερ στη Σαντορίνη το 1956 με τους 53 νεκρούς, αλλά και το παλιρροϊκό κύμα ύψους 20 μέτρων. 

Το συμπέρασμά των ερευνητών είναι ότι «η πιθανότητα νέων σεισμών, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης και συνοδών παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι σημαντική».

«Εμείς δεν αποκλείουμε πουθενά ότι δεν πρόκειται να γίνει ένας σεισμός σαν το 1956, νομίζω κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει», λένε επιστήμονες στο Star. 

«Δεν υπάρχει αναστάτωση. Ζούμε σε ένα τόπο που γνωρίζουμε ότι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και άλλωστε η Σαντορίνη δεν θα ήταν η Σαντορίνη αν δεν υπήρχε το ηφαίστειο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θήρας κύριος Νικόλαος Ζώρζος, προσπαθώντας να καθησυχάσει κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top