Καπέλο – πιθανόν και- 25,4 εκατομμυρίων ευρώ έβαλαν δυο σχετικά μικρής εμβέλειας ελληνικές εταιρίες, σε δυο  δημόσια νοσοκομεία στα οποία προμήθευσαν ιατρικό υλικό, όπως βηματοδότες μέσω τριγωνικών συναλλαγών, με εταιρίες στην Κύπρο που ειχαν συσταθεί από τους ίδιους, απλώς για να υπερκοστολογούν το υλικό. Τα ευρήματα της έρευνας των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Αντ. Ελευθεριάνου και Γιάννη Σέβη είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς πως η υπερκοστολόγηση ήταν τεράστια και φυσικά η ζημία φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού.         

ΤΟ ΚΟΛΠΟ

Το κόλπο είναι ευρέως διαδεδομένο και είναι βέβαια οι λεγόμενες τριγωνικές συναλλαγές. Οι δυο ελληνικές εταιρίες φέρονται να ειχαν συστήσει αλλοδαπές εταιρίες με έδρα την Κύπρο αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση του κόστους αγορών, σε τίμημα αδικαιολόγητα ανώτερο από εκείνο που θα επιτύγχαναν αν αγόραζαν τα ίδια εμπορεύματα, από τρίτα ανεξάρτητα πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Εν ολίγοις,  οι επίμαχες υπερκοστολογημένες  συναλλαγές σχεδόν στο  σύνολο τους ήταν τριγωνικές και ενώ η ελληνική εταιρία θα μπορούσε να αγοράσει κατευθείαν από την κατασκευάστρια  επιχείρηση, εν τούτοις επέλεγε  για… ευνόητους λόγους  να  περνά η συναλλαγή μέσω της Κυπριακής, ώστε να  φτάνει το  ιατρικό υλικό υπρετιμολογημένο στο δημόσιο νοσοκομείο. Παραπλανούσαν δε- σύμφωνα με τις αρχες-  τους υπαλλήλους των νοσοκομείων ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθευθούν από την ελληνική εταιρία είχαν αγοραστεί από την συνδεδεμένη εταιρία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια και ότι κατά συνέπεια η τιμή πώλησής τους προς τα νοσοκομεία έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, υπολογιζόμενο όμως επί της υποτιθέμενης τιμής. Όμως οι εταιρίες δεν είχαν αγοράσει τα πωλούμενα ιατρικά είδη από την συνδεδεμένη εταιρία, αλλά απευθείας από την  κατασκευάστρια εταιρία σε τιμές υποπολλαπλάσια χαμηλότερες εκείνων που αναγράφονταν στα προαναφερθέντα τιμολόγια.

ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΩΞΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα έδειξε πως η μια εταιρία για το διάστημα 2005-09 εμφάνισε πως πλήρωσε στην Κυπριακή εταιρία τίμημα κατά 19,9 εκατομμυρια μεγαλύτερο από το πραγματικό,ενώ η δεύτερη στο μεσοδιάστημα περι τα 5,5 εκατομμύρια.  Χαρακτηριστικό είναι πως το μικτό κέρδος της κυπριακής εταιρίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το μικτό κέρδος της ελληνικής εταιρίας, γεγονός που δύσκολα συναντάται σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Ήδη με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση  με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου , από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος μεγαλύτερο από 150.000 ευρώΠοινικά ελεγχόμενοι  για την υπόθεση αυτή  που απασχολεί  τις δικαστικές αρχές  είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των  δύο (2) εταιριών – προμηθευτριών ιατρικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία. Η περαιτέρω έρευνα ανατέθηκε σε ανακριτή.