Οι τουρκικές μεθοδεύσεις αποκαλύφθηκαν από τη σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη... τα ξημερώματα, μεταξύ τρεις και έξι, σε τρεις περιοχές της Λέσβου (Συκαμνιά, Τσόνια και αεροδρόμιο Μυτιλήνης) διακοσίων συνολικά μεταναστών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αφρικανοί.

Άλλοι 66 περισυνελέγησαν από διασώστες της FRONTEX στη νησίδα Πάσπαργο της Χίου. Όπως δήλωσαν, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι άνοιξαν τις τελευταίες μέρες, αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Χιλιάδες Αφρικανοί, που αδυνατούν να ξεπεράσουν το τείχος στην ισπανική Θέουδα, έχουν φτάσει στα τουρκικά παράλια, και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Οι Τούρκοι δουλέμποροι, το τελευταίο διάστημα, έχουν ανασυστήσει- χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές- κυκλώματα μεταφοράς μεταναστών στις ακτές των νησιών, με ταρίφα 300 έως 500 ευρώ το κεφάλι.

Ο Γιάννης Μουζάλας σήμερα στις Βρυξέλλες, με επιστολή του στους Ευρωπαίους υπουργούς Μετανάστευσης, ζήτησε να του επιτραπεί να μεταφέρει παράνομους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου που ασφυκτιούν, σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που δυναμιτίζουν την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό.

Η ισχύς της ευρωτουρκικής συμφωνίας λήγει σε δυο εβδομάδες. Και η Αθήνα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τι θα συμβεί, εάν τυχόν δεν ανανεωθεί. 

   

 

Tags: