Το θέμα των αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών για την τύχη και των οκτώ Τούρκων, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, θα κληθεί να λύσει οριστικά εντός των ημερών ο Άρειος Πάγος.

Κι αυτό γιατί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε έφεση και κατά της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών θεωρώντας πως ο φάκελος των τουρκικών αρχών  «ήταν πλήρης και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οι δικαστές  έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης» των δύο Τούρκων.

Ουσιαστικά, μετά, εφόσον ο κ. Λιώγας είχε ασκήσει, στις αρχές της εβδομάδας, έφεση και κατά της απόφασης για μη έκδοση ακόμη τριών Τούρκων, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί συνολικά τρεις αποφάσεις. Οι δυο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ Τούρκους ενώ για τους τρεις, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει το αντίθετο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας έχει ασκήσει έφεση για τους πέντε Τούρκους , όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη, με αποτέλεσμα ο Άρειος Πάγος να καλείται να αποφασίσει  για τη έκδοση ή μη των οκτώ στην Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει και τις τρεις υποθέσεις και ανάλογα με την απόφαση του θα μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, -ο οποίος κατά το νόμο μπορεί να πει την τελευταία λέξη-, να παρέμβει. Δηλαδή με βάση το άρθρο 452 ΚΠΔ εφόσον – και μόνον τότε- αποφασιστεί η έκδοσή τους μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό και να μπλοκάρει την έκδοσή τους. 

Tags: