Η συνεχιζόμενη προκλητική στάση των Τούρκων με τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, αλλά και της αμφισβήτησης των θαλασσίων συνόρων, έχουν σκοπό σύμφωνα με ειδικούς να οδηγήσουν την κατάσταση σε νέο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Σήμερα σημειώθηκαν τρεις τουρκικές παραβιάσεις οι οποίες αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά. Στις δύο περιπτώσεις υπήρξε και αερομαχία στο Αιγαίο.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων. Τρεις αξιωματικοί του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, χάνουν την ζωή τους.

Περνούν στην αιωνιότητα με την αυταπάρνηση που έδειξαν για να προστατέψουν κάθε σπιθαμή ελληνικής Γης.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, στις 23 Μαΐου 2006 ένα νέο περιστατικό συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν και τα δυο στη θάλασσα. Νεκρός ανασύρετα ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, πατέρας δυο παιδιών.

Για την θυσία του, η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Ο Ηλιάκης ζει στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Εντωμεταξύ, οι γείτονες συνεχίζουν χωρίς φρένο τις προκλήσεις τους στο Ανατολικό Αιγαίο. Τέσσερα μεγάλα νησιά μας, είναι η ασπίδα προστασίας για τα μικρότερα. Η Χίος σκεπάζει τις Οινούσσες και την Παναγιά, η Λέρος τα δυο μικρότερα, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, η Κάλυμνος, τις βραχονησίδες των Ιμίων και την Καλόλιμνο και τέλος η Κως τη νησίδα Γυαλί. Τα 4 αυτά νησιά μαζί με την Σάμο, λειτουργούν ουσιαστικά σαν αεροπλανοφόρα στην ακτογραμμή του Αιγαίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, όπως άλλωστε έχει δείξει η θυσία των αξιωματικών μας.