​Όλες τις εξελίξεις γύρω από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε ο κύριος Φίλης, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι πίσω από το παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου και αυτοί έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά αδιέξοδα και την εξωτερική της πολιτική.

«Ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να προσεταιριστεί το εθνικιστικό στοιχείο στο εσωτερικό, διότι επιθυμεί την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να μακροημερεύσει στην εξουσία εξού και η συμφωνία που υπήρξε προ ημερών με τους γκρίζους λύκους. Δεν επιθυμούν τις επιχειρήσεις της Τουρκίας, οπότε δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση στο μέτωπο της Μ��σης Ανατολής που είναι κύριο για την Τουρκία και ειδικά ως προς το κουρδικό ζήτημα», είπε ο κύριος Φίλης.

«Η Τουρκία έχει επίσης συγκεκριμένα προβλήματα με την Ευρώπη, τη Δύση γενικά. Αρχίζει να αποστασιοποιείται. Αυτό είναι ένα προβληματικό στοιχείο και για εμάς. Άρα, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι επιλέγεται το εύκολο στοιχείο προβολής ισχύος που είναι το Αιγαίο και το Κυπριακό», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «παραλήρημα εθνικισμού» στην Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, γι' αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», τόνισε.

Δείτε επίσης:

Ερντογάν και Ράμα τραβούν το σχοινί – Συνεχείς ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Εθνικιστικό και εξοργιστικό παραλήρημα από την Τουρκία: «Να πάρουμε 18 νησιά από την Ελλάδα»