​Το εθνικιστικό παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας κατά της Ελλάδας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί την κυπριακή σημαία και τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης να καλεί την κυβέρνησή του να καταλάβει 18 ελληνικές βραχονησίδες! Η απάντηση της Αθήνας είναι σκληρή, και προήλθε κυρίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αναλυτικότερα …

Μετά την ακραία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και την απειλή να στείλει στην Ευρώπη 3.000.000 μετανάστες, ο Ταγίπ Ερντογάν «ξαναχτύπησε», αυτή τη φορά με απειλές για την Κύπρο.

«Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία, εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε», είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει καμία Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει τουρκική εισβολή και κατοχή», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήταν απαράδεκτες, και δεν βοηθούν», είπε από την πλευρά του πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων όμως πήρε και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από την κυβέρνησή του να καταλάβει 18 ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο, κάνοντας έτσι πλειοδοσία λεκτικών επιθέσεων.

«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι; Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» διερωτήθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις επί ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων είναι πολύ παλιές και αφορούν κυρίως στο ανατολικό και κεντρικό Αιγαίο. Φτάνουν όμως ακόμα και νότια της Κρήτης. Τα νησάκια που διεκδικεί η Άγκυρα είναι το Αγαθονήσι, οι Οινούσσες, η Ψέριμος, το Φαρμακονήσι, η Λέβιθα, η Κίναρος, οι Αρκοί, η Καλόλιμνος, το Γυαλί, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, η Σύρνα, η Γαύδος, η Δία ή Ντία, οι Διονυσάδες, το Κουφονήσι, η Παναγιά και το Γαϊδουρονήσι.

Για σχέδιο της Άγκυρας να κάνει θερμό επεισόδιο κοντά στις Οινούσσες, έκανε λόγο ο καθηγητής, Ιωάννης Μάζης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντως ασκούνται καθημερινά σε ρεαλιστικές συνθήκες, έχοντας ετοιμότητα, αλλά και ψυχραιμία.

Σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, η χώρα μας συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ, που κατά καιρούς βρίσκεται σε κόντρα με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εδράζεται και η συνδρομή 3 ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών ΚΑΝΑΝΤΕΡ τα οποία, όπως μπορείτε να δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ, συμμετείχαν στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών σε Χάιφα και Ιερουσαλήμ, πετώντας πολύ χαμηλά, «γλείφοντας» τις σκεπές των σπιτιών.

Όταν προκαλεί ο Ερντογάν, παίρνει θάρρος και προκαλεί και ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Ε.Ράμα, ο οποίος έθεσε ξανά θέμα «Τσαμουριάς», και τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί αυτό το ζήτημα. Ως γνωστόν, Ράμα και Ερντογάν βρίσκονται σε στενή πολιτική συνεργασία.

«Μιλάμε για τμήμα του αλβανικού πληθυσμού (σ.σ. "Τσάμηδες"), το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ράμα.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης:

Εθνικιστικό και εξοργιστικό παραλήρημα από την Τουρκία: «Να πάρουμε 18 νησιά από την Ελλάδα»

Καμπανάκι για τις τουρκικές προκλήσεις: «Θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές εξελίξεις!»