​Εκτεθειμένοι στο κρύο και στην βροχή είναι οι μετανάστες που ζουν σε σκηνές στο Σχηματάρι Βοιωτίας αλλά και στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπως θα δείτε στην αυτοψία του Star και των δημοσιογράφων Βαγγέλη Γκούμα και Ραλλιώς Λεπίδου.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ένας νεαρός Αφγανός γλύτωσε την τελευταία στιγμή την οικογένεια του από φωτιά που έβαλαν άγνωστοι στη σκηνή το μέσα στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχηματάρι.

Σήμερα μετά την φωτιά ακολούθησε το αφόρητο κρύο σε συνθήκες που είναι πραγματικά τραγικές. Εικόνες που θυμίζουν καταυλισμό σε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Μόνο που εδώ η μάχη δίνεται με την βροχή και το κρύο. Οι σκηνές, όπως βλέπετε, είναι χωμένες στο χώμα και μόνο οι προνομιούχοι έχουν την τύχη να διαθέτουν ως πατώματα ξύλινες παλέτες.

Όμως αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί κάθε φορά που βρέχει η υγρασία και το νερό διαπερνούν τις σκηνές. Τα παιδιά όπως βλέπετε είναι βαριά ντυμένα για να μπορέσουν να αντέξουν την κακοκαιρία. Η μυρωδιά από τα σκουπίδια αλλά και τα άπλυτα μαγειρικά σκευή είναι ανυπόφορη. Τα πρόχειρα χαντάκια που έχουν ανοιχτεί λειτουργούν ως μια πρόχειρη αποχέτευση.

Ωστόσο, και στην Μαλακάσα οι σκηνές είναι μέσα στο νερό όπως μας έδειξαν και οι μετανάστες που φιλοξενούνται μέσα σε αυτές.
Μέσα σε κάδους οι μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας στη Θέρμη προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας

Δυστυχώς αυτή η τραγική κατάσταση αναμένεται να κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες με άγνωστες τις αντιδράσεις των μεταναστών που υποφέρουν.