​Οι υψηλοί στόχοι μετά κόποις και… βασάνων κτώνται, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έξι φοιτητές κατάφεραν να πιάσουν κορυφή στον διαγωνισμό FDI Moot για το Διεθνές Επενδυτικό Δίκαιο.

ΜΕΤ1.jpg
Βαρβάρα Μεταλληνού, Βάϊα Κατσαρού, Γεώργιος Κουβαράς, Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδη και Χαρά Τζιμή με προπονητές τον Ελευθέριο Δαφέρμο και την Μαρία Ελένη Χρυσανθακοπούλου, ανταγωνίστηκαν άλλα… 106 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους όπως το Harvard, το King’s College London, το Hong Kong University, το University of Miami και πολλά άλλα.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου υπομνήματος, καθώς και το βραβείο για τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού που έλαβε χώρα 3-6 Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες ήταν επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή ο οποίος δραστηριοποιείτο στον τομέα κατασκευής και εμπορίας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσης του στο πλαίσιο της διεθνούς διαιτησίας.

ΜΕΤ6.jpg

Το star.gr επικοινώνησε με τη Βαρβάρα Μεταλληνού, η οποία μας μίλησε για τον άθλο που κατάφερε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συμφοιτητές της:

«Ήμασταν μια ομάδα 6 φοιτητών Νομικής, κάποιοι είχαμε τελειώσει, κάποιοι είμαστε προπτυχιακοί και κάποιοι μεταπτυχιακοί. Προετοιμαζόμαστε εντατικά από αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα τον Νοέμβριο.Ο καθηγητής μας, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αναστάσιος Γουργουρίνης, και οι προπονητές μας, Μ��ριλένα Χρυσανθακοπούλου και Λευτέρης Δαφέρμος που ήταν οι περσινοί νικητές του ίδιου διαγωνισμού στο Λονδίνο. Καταφέραμε να πάρουμε το πρώτο βραβείο για το δικόγραφο μας από την πλευρά του εναγομένου κράτους και βγήκαμε η 2η καλύτερη ομάδα από την συνδυαστική βαθμολογία της προφορικής και γραπτής μας απόδοσης».

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΙΧΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-«ΜΕΙΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ»

«Αυτό που φάνηκε πολύ έντονα στον διαγωνισμό, ήταν το βάθος της έρευνας μας, αυτό είναι κάτι που η Νομική έχει να το λέει. Η Νομική Αθηνών κάνει πραγματικά σε βάθος έρευνα και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε έξι άτομα στην ομάδα. Είναι μεγάλο το υλικό που έχουμε απέναντι μας να μελετήσουμε. Μείνανε με το στόμα ανοιχτό από τα δικόγραφα μας και την προφορική μας παρουσίαση. Μας θεωρούσαν την καλύτερη ομάδα όταν μας άκουσαν. Δεν πίστευαν ότι Έλληνες μπορούν να μιλούν έτσι, ειδικά από τη στιγμή που η Αγγλική δεν είναι η μητρική μας γλώσσα. Η Σχολή μας έχει όνομα, ειδικά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πάντα παίρνει διακρίσεις» μας εξηγεί η Βαρβάρα Μεταλληνού.

ΜΕΤ3.jpg

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΡΟΛΟΙ:

«Η υπόθεση είναι αντίστοιχη με την Κριμαία, με φανταστικά ονόματα και λίγο παραλλαγμένη. Είναι σαν ο επενδυτής να έχει επενδύσει στην Αμερική, η Αμερική βάζει τις οικονομικές κυρώσεις όπως και έβαλε στη Ρωσία, του παγώνει όλη του την περιουσία, και ο ίδιος λέει κοιτάξτε θέλω αποζημίωση. Εμείς από την μια πλευρά έπρεπε να υποστηρίξουμε το κράτος και να πούμε όχι δεν σου χρωστώ αποζημίωση γιατί έπρεπε να διαφυλάξω την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, από την άλλη πλευρά είχαμε τον επενδυτή, ο οποίος έλεγε όχι, ανεξάρτητα από το τι επικαλείσαι εγώ θέλω τα λεφτά μου. Είχε διάφορα νομικά ζητήματα, γύρω στα 6 ξεχωριστά επιχειρήματα-διακλαδώσεις των επιχειρημάτων» μας λέει η Βαρβάρα Μεταλληνού, προσθέτοντας πως έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, παίζοντας διπλούς ρόλους:

«Ειδικά στους ομίλους, παίζουμε 4 αγώνες, 2 από τη μια και 2 από την άλλη πλευρά, και όταν μετά περνάμε στις επόμενες φάσεις, των 16 κτλ. ανάλογα με το αρχικό μας γράμμα παίζουμε ή την μια ή την άλλη πλευρά. Δεν ξέρεις τι θα παίξεις. Πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις δυο πλευρές. Ειδικά για τις ομιλήτριες είναι πολύ απαιτητικό. Έπρεπε να κάνουν πρόβες και μέσα σε δευτερόλεπτα να απαντούν και για τις δυο πλευρές».

ΜΕΤ2.jpg

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΗΝΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΑΠΕΙΡΕΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΗΚΑΝ:

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου έως και τον φετινό Νοέμβριο, οι έξι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μελετούν:

«Δεν κάναμε τίποτα άλλο. Το πρόγραμμα μας ήταν ότι κάναμε ραντεβού σαν ομάδα είτε σε σπίτια είτε στη βιβλιοθήκη, όπου υπήρχε χώρος. Μετά συνεχίζαμε από το σπίτι μας ή μέσω Skype ο καθένας την δουλειά που είχε αναλάβει. Κοιμόμασταν στις 2 ή 3 τα ξημερώματα, ξυπνάγαμε στις 8 το πρωί και πάλι το ίδιο. Πολλές φορές κοιμόμασταν και μαζί ή με βάρδιες ανά δυο ώρες. Τον 15 Αύγουστο κάναμε διακοπές μόνο μια εβδομάδα, και ένα μήνα τον Ιούνιο για την εξεταστική της Σχολής. Άξιζε όμως» μας λέει η Βαρβάρα Μεταλληνού.

«ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΔΙΠΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ»

Μια άλλη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, ήταν όπως μας εξηγεί η 22χρονη φοιτήτρια, ότι «ως Πανεπιστήμιο, ειδικά στο διεθνές επενδυτικό δίκαιο, εμείς δεν το διδασκόμαστε. Οι περισσότεροι είμαστε προπτυχιακοί και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ή άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου γιατί αυτό το μάθημα υπάρχει στα ξένα Πανεπιστήμια, ή είναι μεταπτυχιακοί που έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης είναι και το ζήτημα της γλώσσας. Οι περισσότεροι είναι native speakers, οπότε εμείς έπρεπε να διαβάσουμε ορολογία και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο τον Σεπτέμβριο που παραδίδεις τα δικόγραφα, να μην ξεχωρίζει κάποιος αν το γραπτό το έχεις γράψει εσύ από την Ελλάδα ή ο άλλος από το Χάρβαρντ. Και έτσι έγινε. Πήραμε το πρώτο βραβείο για τα δικόγραφα μας. Άρα είναι σαν να ξεκινάμε λίγο πιο πίσω από εκείνους, και πρέπει να δώσουμε παραπάνω και να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για να τους ξεπεράσουμε, και στο τέλος φτάνουμε να τους ξεπερνάμε. Τα άλλα Πανεπιστήμια δεν το βλέπουν τόσο ζεστά όσο τα ελληνικά πανεπιστήμια. Εμείς πραγματικά πορωνόμαστε πολύ και κάνουμε σε βάθος έρευνα. Τα άλλα Πανεπιστήμια το κάνουν λίγο πιο… επιφανειακά».

ΜΕΤ5.jpg

ΤΟ «ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ» ΕΠΑΘΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ:

Και μπορεί φέτος το έπαθλο να μην ήταν χρηματικό (όπως πέρυσι), αλλά αυτό που πήραν οι Έλληνες φοιτητές, ήταν πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό:

«Κάθε χρόνο τα πρώτα δικόγραφα εκδίδονται στο Oxford Yearbook, στις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επίσης τα τρία ή έξι πρώτα δικόγραφα, δημοσιεύονται σε πολύ γνωστό site επενδυτικού δικαίου. Οπότε ήδη οι κερδισμένοι φοιτητές, έχουν από προπτυχιακό επίπεδο, επιστημονική έκδοση στο όνομα τους. Eπίσης υπάρχουν υποτροφίες για αμερικάνικα πανεπιστήμια, μπορούμε να κάνουμε internships σε δικηγορικές εταιρίες στο εξωτερικό. Είναι σαν να κάνεις μεταπτυχιακό, διδακτορικό. Τα δικόγραφα μας είναι γύρω στις 60 σελίδες το καθένα. Είναι μια έρευνα 7 μηνών μέσα».

Ρεπορτάζ: Βεργιώτη Χριστίνα

E-mail: chvergioti@star.gr