​Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και την εντύπωση που του έκαναν οι Εύζωνες, η δημοσιογράφος Ιωάννα Βάσσου μπήκε με την κάμερα του Star στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς και κατέγραψε στιγμές από την καθημερινότητα τους.

Με το βλέμμα ακίνητο και το σθένος αμετακίνητο οι Εύζωνες δεν εγκαταλείπουν τη θέση τους ποτέ... Επιλέγονται όσοι έχουν ύψος πάνω από 1.85. Έχουν άριστη σωματική διάπλαση, δεν έχουν εμφανή τατουάζ ή σημάδια και πάνω απ΄όλα θέλουν να υπηρετήσουν την Προεδρική Φρουρά.

«Ουσιαστικά μαθαίνουμε ότι τα πάντα είναι στο μυαλό», εξήγησε ο Εύζωνας Γ.Φραγκισκάτος.

«Όταν ο Εύζωνας ετοιμαστεί εκτελεί ακινησία. Μέσα από επίπονη εκπαίδευση βγαίνει το σωστό αποτέλεσμα», είπε ο διοικητής του Λόχου Ευζώνων προεδρ��κής φρουράς, Παναγιώτης Καρκατζούλης.

«Μια φορά Εύζων για πάντα Εύζων», λένε οι ίδιοι με καμάρι.

Το ντύσιμο αποτελεί για εκείνους ....ιεροτελεστία. Ντύνονται ανά ζευγάρια και είναι μια διαδικασία χρονοβόρα!

Το πρώτο βήμα είναι οι καλτσοδέτες, τις οποίες στοιχίζει ο δεύτερος Εύζωνας. Ακολουθούν η τοποθέτηση της ζώνης των λευκών, τα τσαρούχια και μετά η φουστανέλα.

Όπως εξήγησαν οι Εύζωνες, η φουστανέλα αποτελείται από 2 φύλλα, και το κάθε φύλλο έχει 200 πιέτες. Οι 400 συνολικά πιέτες είναι όσα και τα χρόνια που ήμασταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους. Κάθε τι που φορούν πάνω τους οι Εύζωνες είναι συμβολικό.

Ακολουθούν τα γαλανόλευκα κρόσσια που συμβολίζουν την σημαία μας. Στη συνέχεια τοποθετούν την φέρμελη. Μετά τη ζώνη λουστρινίου και τέλος φορούν μόνοι τους το φάριο, το κόκκινο χρώμα του οποίου συμβολίζει το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στους αγώνες. Το μαύρο χρώμα του φάριου συμβολίζει το μαύρο δάκρυ που χύσανε οι Έλληνες για τους αγωνιστές μας.

Ο κάθε Εύζωνας είναι υπεύθυνος για τη στολή του, που πρέπει να είναι καθαρή και σιδερωμένη. Τα κουμπιά πρέπει να είναι στη θέση τους και καλόγυαλισμένα. Το πιο περίτεχνο κομμάτι της στολής είναι η φέρμελη, το γιλέκο.

Πριν ξεκινήσει η υπηρεσία τους ελέγχονται ...εξονυχιστικά από τους επόπτες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις στολές είναι μαλλί, μετάξι, βαμβάκι και χρυσοκλωστή, λέει ο κ.Λάζος, ο οποίος 25 χρόνια τώρα ράβει τις Ευζωνικές στολές.

Ο χρόνος κατασκευής της φουστανέλας είναι 2 με 3 μέρες το πολύ. Ο χρόνος είναι φέρμελης είναι 6 μήνες!.

ΒΙΝΤΕΟ STAR