​Πανζουρλισμός επικρατεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το Black Friday, καθώς ουρές εκατοντάδων ατόμων σχηματίστηκαν από τα ξημερώματα, έξω από τα καταστήματα που συμμετέχουν, ώστε να προλάβουν τις προσφορές που θα κάνουν.

Μπορεί να άργησε αλλά τελικά ήρθε και σε εμάς ο θεσμός που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια σε ΗΠΑ και Ευρώπη και προκάλεσε την ίδια ακριβώς φρενίτιδα και στη χώρα από σήμερα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

blackfriday.jpg

Από τις 05:00 το πρωί έξω από γνωστό πολυκατάστημα στην πλατεία Συντάγματος είχε σχηματιστεί ουρά 100 ανθρώπων που περίμεναν να πάει η ώρα 08:00 για να ανοίξει και να μπουκάρουν για να προλάβουν προσφορές σε ηλεκτρονικά είδη και βιβλία.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τον κόσμο να περιμένει πριν από τις 07:00 το πρωί για να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων και να ξεχυθούν στις αγορές.

Τι είναι όμως η Black Friday;

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται παραδοσιακά στις ΗΠΑ την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, δηλαδή μετά την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, και τα καταστήματα κάνουν μεγάλες προσφορές, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ο όρος μάλιστα Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, γι’ αυτό και η ονομασία Black Friday.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.