​Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι πηγαίνει η ελληνική εκπαίδευση σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να αποδεικνύονται καταστροφικές.

Όπως σημειώνει η έκθεση, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα όλο και μειώνεται με αποτέλεσμα από 118.000 το 2008 να σημειώνουν πτώση 22% το 2014 μόλις στις 92.000.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να αναμένεται δραματική συρρίκνωση κατά 25% του μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα επόμενα έξι χρόνια, την ώρα που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα μετανάστευσης, χάνοντας κυρίως νέους υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Η Κομισιόν λοιπόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κάποιες πάγωσαν ή απέτυχαν λόγω ατολμίας.

Ειδικότερα η έκθεση είναι καταπέλτης για τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Παιδείας της τελευταίας τριετίας τονίζοντας ότι:

1. Κακώς σταμάτησε η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

2. Ο νέος τύπος ολοήμερων σχολείων που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά αποτελεί ουσιαστικά υποβάθμιση, καθώς πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα αφού ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης.

3. Οι νέοι πάσχουν από δεξιότητες όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά, καθώς, όπως τονίζεται στην έκθεση οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην 26η θέση στο σύνολο των 28 κρατών – μελών της ΕΕ στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, αφού καταγράφεται μεγάλο έλλειμμα στην ελληνική εκπαίδευση ως προς τις δεξιότητες που αφορούν τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

4. Οι εκπαιδευτικοί είναι γερασμένοι και κακοπληρωμένοι.

5. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέτυχε, αφού δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό.

6. Περιορίστηκε σημαντικά η αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων.

7. Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014 έναντι 4,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ευτυχώς όμως υπήρχε κι ένα θετικό στην έκθεση της Κομισιόν, καθώς μειώθηκε το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου από 9% το 2014 στο 7,9% το 2015, πολύ κάτω από το μέσο όρο του 11% της ΕΕ.