​Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν οι συνθήκες παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης από την 43χρονη κατηγορουμένη για ξέπλυμα στο σκάνδαλο της Energra, διέταξε ο προιστάμενος της Εισαγγελίας ΕΦετών Αντώνης Λιόγας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητεί να ερευνηθεί εάν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό της 43χρονης ή παραλείψεις από την πλευρά της εταιρίας.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Σάββατο στις 18:58 το απόγευμα, η εταιρία που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κρατουμένων με βραχιολάκι έλαβε σήμα από τον πομπό της 43χρονης ότι βγήκε από το σπίτι παραβιάζοντας έτσι τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Αμέσως κινήθηκε συνεργείο της εταιρίας στην περιοχή, που παρακολούθησε το σήμα, αλλά ο πομπός σταμάτησε να εκπέμπει 11 λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 19:09 στη γωνία Θεσσαλονίκης και Λαχανά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας που έφτασαν στο σημείο βρήκαν το βραχιολάκι κομμένο αλλά η γυναίκα είχε γίνει άφαντη και αναζητείται.

Ανακοίνωση της G4S Secure Solutions

Αναφορικά με το συμβάν της φυγής υποδίκου που έλαβε χώρα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, η εταιρεία διευκρινίζει τα εξής:

"Μετά τη διαπίστωση απουσίας σήματος εντός της κατοικίας της επιτηρουμένης, η εταιρεία, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποκλειστικά εντός της κατοικίας, ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες και εφαρμοστέες διαδικασίες και ενημέρωσε άμεσα όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές. Παράλληλα, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της αρχικής παραβίασης μέχρι την αποκοπή του ιμάντα του «βραχιολιού», η εταιρεία παρείχε συνεχή και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση προς τις διωκτικές Αρχές για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του «βραχιολιού».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό και συμβατικό πλαίσιο, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση και αφαίρεση του «βραχιολιού» σε κάθε επιτηρούμενο και την άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση διαπιστωμένης παράβασης ή δυσλειτουργίας. Ο ρόλος της εταιρείας είναι καθαρά επιτηρητικός και σε καμία περίπτωση δεν επεκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη επιτηρουμένου.

Επιπλέον, μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι το «βραχιόλι» μπορεί να κοπεί εύκολα, αφού δεν χρησιμοποιείται ως μέσο φυσικού περιορισμού (όπως οι χειροπέδες), παρά μόνο εξυπηρετεί σκοπούς επιτήρησης. Με τη χρήση του παρακολουθείται η τήρηση των όρων περιορισμού, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τις δικαστικές Αρχές. Άλλωστε, βάσει του πνεύματος και της φιλοσοφίας του, το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν έχει κατασταλτικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο για τη σταδιακή και ομαλή επανένταξη του επιτηρούμενου στην κοινωνία".

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδραση:

"Η παραβίαση από επιτηρούμενη των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») διαπιστώθηκε το Σάββατο, 19.11.2016, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε έντεκα (11) άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως".