​Για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του Μπαράκ Ομπάμα στο μουσείο της Ακρόπολης, μίλησε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ο Πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής.

Ακόμα και αν δεν ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, και ήταν απλός ο Μπαράκ, θα μπορούσα να πω με πλήρη συνείδηση ότι ήταν μια πολύ γοητευτική συνομιλία και ένας πολύ ωραίος περίπατος μέσα στο μουσείο.

161116204231_1626.jpg

Η πριβέ ξενάγηση του στο Μουσείου της Ακρόπολης κράτησε 1 ώρα και 20 λεπτά και έγινε από τον διευθυντή του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή. Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο ήξερε την ιστορία των αγαλμάτων αλλά έκανε ανάλυση και στα χρώματα: «Mου έκανε εντύπωση ότι ήξερε για το χρωματισμό των αγαλμάτων, αλλά ενδιαφερόταν ακόμα και για λεπτομέρειες των γλυπτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούσε να αναγνωρίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγαλμάτων» δήλωσε ο κος Παντερμαλής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στάθηκε μπροστά στην Καρυάτιδα, αναφερόμενος σε εκείνη που βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι γνωρίζει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα. Εντυπωσιάστηκε με προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και από ένα αττικό τετράδραχμο που του το χάρισε ο διευθυντής του Μουσείου. Ο Ομπάμα, πήρε ως δώρο και ένα γλυπτό αντίγραφο της σκεπτόμενης Αθηνάς.

Σε ότι αφορά στο Πρωτόκολλα ο Πρόεδρος του Μουσείο της Ακρόπολης είπε ότι ήταν πολύ αυστηρό. «Ήταν προκαθορισμένο το πού έπρεπε να σταθούμε και πώς για να μην ξεπεράσει καθόλου το χρόνο του. Αν και τελικά τον ξεπέρασε. Παρόλο το Πρωτόκολλο λοιπόν, ο ίδιος ήταν εξαιρετικά χαλαρός και έδειξε ότι το Πρωτόκολλο προετοιμάζεται αλλά αυτός το ξεπερνά με την άνεση ενός καλλιτέχνη της κίνησης και του λόγου», τόνισε.

161116204232_2671.jpg

Τέλος, ο κύριος Παντερμάλης είπε: «Δεν ανταλλάσσεις λέξεις μαζί του χωρίς να σε κοιτά στα μάτια. Κάθε φράση που βγαίνει από το στόμα του έχουν μια ισορροπία. Υπάρχει ένας επικοινωνιακός ηλεκτρισμός που λειτουργεί άψογα. Αισθάνεσαι οικεία μαζί του. Δηλαδή αν δεν συγκρατηθείς μπορεί να τον πιάσεις από τον ώμο, κάτι που δεν επιτρέπεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ από την επίσκεψη του Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης-Τι είπε στο Star η ξεναγός του