​Μεγάλη σημασία δίνει ο Μπαράκ Ομπάμα στη σημερινή του ομιλία που θα εκφωνήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως φέρεται να αποκάλυψε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ στον υπουργό Άμυνας, Π. Καμμένο κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρει το vima.gr, η κυρία Νούλαντ εκμυστηρεύτηκε στον Έλληνα υπουργό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να γράψει μόνος του την ομιλία του, χωρίς τη βοήθεια λογογράφων και ότι ήταν τέτοιο το άγχος του που έσβηνε και έγραφε συνεχώς μέχρι να πάρει την τελική μορφή που ο ίδιος επιθυμούσε.

Όπως είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, «θα είναι μια ιστορική ομιλία», καθώς με αυτήν ο πρόεδρος Ομπάμα φιλοδοξεί να στείλει τα μηνύματά του και να αφήσει την πολιτική του παρακαταθήκη.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ομιλία αυτή στην Αθήνα θα είναι ανάλογη με εκείνη του Τζον Κένεντι στο Βερολίνο στις 26 Ιουνίου του 1963 όταν και είπε την ιστορική πλέον φράση «είμαι ένας Βερολινέζος».

Με τη σημερινή του ομιλία ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επειδή μάλιστα αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του, επέλεξε την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, «πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής» για να αφήσει την παρακαταθήκη του.

Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναστάτωσαν ζωές, συχνά κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο...οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», είπε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υιοθετώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του Τραμπ αυστηρό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε σφοδρή προειδοποίηση για την άνοδο του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, του τριμπα��ισμού που κτίζεται γύρω από ένα «εμείς» και ένα «αυτοί».

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».

Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, ανάμεσά τους και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Λεπέν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ισως χρειάζεστε κάποιος από έξω όπως εγώ να σας υπενθυμίσει την πρόοδο που έχετε σημειώσει», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία, την άνοιξη στο Ανόβερο.

«Από αμερικανικής απόψεως, αυτό το ταξίδι αποτελεί επίσης αναγνώριση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ευρώπης», τονίζει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Center for Strategic and International Studies, ενώ θα θελήσει επίσης να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για τον μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.