​Από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε ουσιαστικά να ξεδιπλώνεται το τεράστιο δίχτυ προστασίας που έχει σχεδιάσει η Ελληνική αστυνομία σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς πράκτορες για την υποδοχή του Μπάρακ Ομπάμα και την ασφαλή παραμονή του στη χώρα μας. Το πρώτο κομβικό σημείο είναι το διεθνές αεροδρόμιο όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον δρακόντεια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ εικόνες από άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο «Ελευθ��ριος Βενιζέλος»

Το σενάριο της άσκησης είχε να κάνει με την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε μεγάλο αεροσκάφος που πήρε φωτιά κατά την διάρκεια της προσγείωσής. Τα πυροσβεστικά οχήματα που εδρεύουν στο αεροδρόμιο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κύκλωσαν το επιβατικό αεροπλάνο και άρχισαν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά και αφρό για να σβήσουν την πυρκαγιά και να σώσουν τους επιβάτες.

Η «ασυνόδευτη βαλίτσα» και οι Αρχές που είναι στο πόδι

Σε πραγματικό περιστατικό όμως κλήθηκαν να επέμβουν το μεσημέρι οι αστ��νομικοί και ένα από τα ειδικά εκπαιδευμένα λυκόσκυλα που περιπολούν στο αεροδρόμιο. Μια γυναίκα από τη Βρετανία, εμφανώς αναστατωμένη, τους ενημέρωσε για μια ασυνόδευτη βαλίτσα που όπως πίστευε θα μπορούσε να ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν αμέσως το κέντρο επιχειρήσεων και προσπάθησαν να αποκλείσουν περιμετρικά το σημείο όπου βρίσκονταν η ύποπτη βαλίτσα, αλλά ευτυχώς ο συναγερμός έληξε σχεδόν αμέσως, όταν εμφανίστηκε η κάτοχος της αποσκευής που πήγε να την παραλάβει.

ΦΡΟΥΡΙΟ η Αττική

Το αεροπλάνο του Ομπάμα αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της Τρίτης, στις 10:50. Από τα χαράματα σχεδόν στη μισή Αττική θα υπάρχει σταδιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και αυστηρή απαγόρευση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Τα μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων και συνάθροισης διαδηλωτών θα τεθούν σε πλήρη ισχύ από τις 06:00 και θα περιλαμβάνουν ολόκληρες περιοχές της Αττικής ξεκινώντας ουσιαστικά από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μέσω της λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου απροσπέλαστες για τους διαδηλωτές θα είναι το Κορωπί, η Βάρη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, ενώ κατά μήκος της Παραλιακής λεωφόρου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Γλυφάδα έως το Παλαιό Φάληρο.

Ερμητικά κλειστό θα είναι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη μέσω της Λεωφόρου Συγγρού έως το Παγκράτι, τα Ιλίσια και τη Καισαριανή.

Κανείς δεν θα μπορεί να πλησιάσει την Αμερικανική Πρεσβεία, είτε από το Κολωνάκι, είτε από το Λυκαβηττό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως τη λεωφόρο Κηφισίας στη συμβολή της με την Κατεχάκη. Απροσπέλαστη σε διαδηλωτές θα είναι φυσικά και η Ακρόπολη, από το Μοναστηράκι και την Πλάκα μέχρι το Θησείο και τα Πετράλωνα.

Απαγορευτικό όμως θα ισχύσει εκτάκτως και για όλα ανεξαιρέτως τα σκάφη αναψυχής και αλιευτικά καθώς το λιμεναρχείο για λόγους ασφαλείας έχει αποκλείσει την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Εκεί και για τις επόμενες δύο ημέρες θα περιπολούν μόνο ταχύπλοα του λιμενικού, πολεμικά σκάφη και πάνοπλοι άνδρες της ομάδας υποβρύχιων αποστολών.