​Ήταν... Νοέμβριος του 1995 όταν ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, συγκίνησε το Πανελλήνιο, δημοσιοποιώντας μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη την μάχη του με τον καρκίνο και το όραμα του για την δημιουργία ενός συλλόγου που θα μπορούσε να φέρει χαμόγελο σε όλα τα παιδιά.
andreas-giannopoulos-5701.jpgimage.jpg
(Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος)

«Θα φύγει η αρρώστια, μόνο να παλέψουμε όλοι», έλεγε με απίστευτη δύναμη ψυχής λίγες ημέρες πριν σβήσει, προσπαθώντας να δώσει θάρρος και σε άλλους καρκινοπαθείς...

Αν και οι γονείς του έκαναν για 1,5 χρόνο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να τον σώσουν ο μικρός Ανδρέας άφησε την τελευταία του πνοή τον Δεκέμβριο του 1995, τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Είχε προλάβει νωρίτερα να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους και να αποτυπώσει τις επιθυμίες του για έναν καλύτερο κόσμο, με ευτυχισμένα παιδιά.

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλο�� θα τα καταφέρουμε», είχε γράψει στο Ημερολόγιο του και έτσι έγινε....
Ο μικρός έφυγε αφήνοντας πίσω το ημερολόγιο του, μια τεράστια παρακαταθήκη και πολλή δουλειά για τον μπαμπά του Κώστα Γιαννόπουλο, που έκανε σκοπό της ζωής του την υλοποίηση των ονείρων του Αντρέα... "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ".
21 χρόνια πέρασαν από τότε, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό χαμογέλασαν, γι' αυτό και την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το Χαμόγελο του Παιδιού, οι εθελοντές του και ο Κώστας Γιαννόπουλος θέλησαν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που συνέβαλλε καθοριστικά ώστε να γίνει πράξη το όραμα του Αντρέα, βραβεύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ερυθρό Στα��ρό, την ελληνική ομάδα διάσωσης και την ΕΕ.

star.jpg

star2.jpg
star3.jpg

χαμόγελο2.jpg
Στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου δέσποζε παντού το χαμόγελο του Αντρέα, σε αφίσες, κάρτες, video wall, πλήθος επωνύμων, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου, και πολλοί μικροί και μεγάλοι αφανείς ήρωες, παρακολούθησαν την γιορτή που παρουσίασε ο Σπύρος Χαριτάτος και συγκινήθηκαν με τα λόγια και την δύναμη ψυχής του Κώστα Γιαννόπουλου, ο οποίος δεν το έβαλε κάτω, ακόμη και όταν (τι τραγική ειρωνεία) χτύπησε και την δική του πόρτα ο καρκίνος.
To star.gr, όπως κάνει σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, ήταν εκεί και σας μεταδίδει τις στιγμές που ξεχώρισαν
nea.jpg

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ
«Πριν από 22 χρόνια είχα μια κανονική ζωή με οικογένεια και παιδιά που λάτρευα και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Αρρώστησε ο Ανδρέας και όλα γκρεμίστηκαν. Έχασα τον Ανδρέα μου και μαζί με αυτόν την κανονικότητά μου. Σήκωσα τα μανίκια, γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Είχα δώσει μια υπόσχεση, δώσαμε μια υπόσχεση, και έπρεπε να την υλοποιήσω. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" μού έδωσε ξανά ζωή. Χτίσαμε ένα σύλλογο, ένα οργανισμό με αποστολή το όραμα του Ανδρέα. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" εισέρχεται πλέον στην τρίτη δεκαετία του, έχει όμως πάντα την ψυχή ενός μικρού παιδιού», είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος και αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που πέρασε, όταν του ανακοίνωσαν ότι έχει καρκίνο.
«Η πρόληψη σώζει... Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου. Φοβήθηκα ότι θα χάσω τους ανθρώπους που αγαπάω, την γυναίκα μου, τον γιο μου, την αδερφή μου, τα παιδιά του Χαμόγελου! Τότε 2.500.000 άνθρωποι μας έστειλαν ευχές», είπε ευχαριστώντας έναν έναν τους γιατρούς που τον βοήθησαν.
«Το χαμόγελο όμως με έσωσε! Όταν έχασα τον γιο μου αισθανόμουν μόνος μου, και τώρα είχα δίπλα μου τα παιδιά του... Χαμόγελου! Οι ζωγραφιές τους είχαν γεμίσει το δωμάτιο του νοσοκομείου, ενώ τα μεγάλα παιδιά που περίμεναν απέξω μου είχαν πει "φοβηθήκαμε μήπως σε χάσουμε, γιατί έχουμε ένα αποκούμπι», πρόσθεσε συγκινημένος ο κύριος Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι "στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι».
g.jpg
Ακολούθησε συγκινητική παρέμβαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι το χαμόγελο που σήμερα έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον, όπου πρέπει να σταθούμε όρθιοι».
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" απένειμαν τα βραβεία "Ανδρέας Γιαννόπουλος" στην Ελληνική Αστυνομία και τον αρχηγό της αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, στο Πυροσβεστικό Σώμα και τον αρχηγό του αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο, στο Λιμενικό Σώμα και τον αρχηγό του υποναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, και στο ΓΕΕΘΑ (το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος).
Επίσης, απένειμαν βραβεία στον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη, στον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινό, στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Γεώργιο Καλογερόπουλο, και στον καθηγητή Παιδιατρικής- Πνευμονολογίας και διευθυντή της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Τσανάκα. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Σπύρος Χαριτάτος.
Μετά τις βραβεύσεις, ακολούθησαν συγκλονιστικές μαρτυρίες παιδιών που σώθηκαν χάρη στο Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν και οι εξομολογήσεις γιατρών, ψυχολόγων και άλλων εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
1.jpg2.jpg
3.jpg5.jpg
Όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, ενώ στην συνέχεια αντάλλαξαν ευχές, απόψεις και σκέψεις στο σεμνό πάρτι που είχε στηθεί έξω από την αίθουσα των βραβεύσεων. Μάλιστα, ο κύριος Γιαννόπουλος, οι συνεργάτες και οι εθελοντές, είχαν φροντίσει ώστε κανείς από τους καλεσμένους να μην φύγει χωρίς να λάβει ένα μικρό συμβολικό δωράκι, που ήταν μια ζωγραφιά που είχαν φτιάξει παιδιά!

Της Άννας Σταματιάδου

email: astamatiadou@star.gr

Διαβάστε επίσης:

Θέμα star.gr: Συγκίνησε με τα λόγια του και καταχειροκροτήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος -ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟ star.gr: Πολλοί επώνυμοι τίμησαν τη μνήμη του μικρού Ανδρέα και το Χαμόγελο του Παιδιού