​Κάτι πολύ ενδιαφέρον γίνεται στην οδό Μιχαήλ Κόρακα 33 στον Άγιο Νικόλαο στα Πατήσια. Εκεί εδώ και 14 χρόνια βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Επιλογή Έκφρασης» που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει το επίκεντρο των social media.

Ο λόγος; Η πρωτότυπη βιτρίνα του, στην οποία φιγουράρει το εμβληματικό έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ασκητική». Τι το πρωτότυπο έχει θα μου πείτε η «Ασκητική»;

Το πρωτότυπο είναι το χειρόγραφο σημείωμα που υπάρχει κολλημένο στη βιτρίνα δίπλα στο βιβλίο και γράφει:

«Διαβάστε από τη βιτρίνα μας την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη. Κάθε μέρα γυρνάμε σελίδα. Ξεκινάμε από Δευτέρα 31/10».

«Όλο αυτό που έγινε ήταν εντελώς αυθόρμητο. Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ να αγοράσει βιβλία. Έρχονταν πελάτισσες στο μαγαζί, στεκόμασταν στη βιτρίνα, διάβαζαν το οπισθόφυλλο και αφού κουβεντιάζαμε μου έλεγαν ότι θα έρθουν στο τέλος του μήνα που θα πληρωθούν για να αγοράσουν τα βιβλία. Αυτό δεν γινόταν ποτέ. Επί��ης κάποιες άλλες πελάτισσες μου είχαν προτείνει να λειτουργήσω ένα είδος δανειστικής βιβλιοθήκης γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα βιβλία που ήθελαν. Ξαφνικά λοιπόν ήρθε μια νεαρή κοπέλα και μου ζήτησε να αγοράσει την “Ασκητική”. Της είπα ότι θα πρέπει να παραγγείλω το βιβλίο και όταν ήρθε στο μαγαζί μου και το άνοιξα και άρχισα να διαβάζω αποσπασματικά κάποια κομμάτια του και πάλι, μου ήρθε αυτή η ιδέα», λέει στο star.gr η κυρία Πόλλυ Μωυσιάδου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου και προσθέτει:

«Αυτή η επαφή που είχα ξανά με αυτό το αριστούργημα μετά από τόσα χρόνια με συγκίνησε και είπα στον εαυτό μου ότι όλοι πρέπει να διαβάσουν έστω και μια παράγραφο από αυτό το βιβλίο. Όταν ξέρεις πόσο σπουδαίο είναι ένα βιβλίο τότε θες έστω και μία σελίδα του να τη διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται».

bibliopoleio.jpg

Η ίδια τονίζει ότι όλα έγιναν πολύ αυθόρμητα και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

«Έγραψα γρήγορα γρήγορα ένα πρόχειρο χειρόγραφο σημείωμα, χωρίς να προσέξω να είναι όμορφα τα γράμματα, ή να είναι γραμμένο πάνω σε ωραίο χαρτί, όπως μου έβγαιναν εκείνη την ώρα τα συναισθήματά μου», λέει η κυρία Μωυσιάδου.

Όσοι περνούν μπροστά από το βιβλιοπωλείο διαβάζουν τώρα την εισαγωγή της «Ασκητικής», ώστε να μπορέσουν λίγο να γνωρίσουν το έργο και τον συγγραφέα πριν μπουν στα βαθιά και στην ουσία του έργου και όπως λέει η ίδια, δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια τόσο αυθόρμητη ενέργεια θα γινόταν γνωστή μέσω των social media.

«Εγώ δεν διαθέτω ούτε Facebook, ούτε Instagram. Δεν θα ήξερα λοιπόν τίποτα απολύτως για τον ντόρο που έχει κάνει η βιτρίνα μου, αν δεν μου τηλεφωνούσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Εγώ το έκανα εντελώς αυθόρμητα για τη γειτονιά και μια γειτόνισσα μου είπε ότι έχουμε γίνει θέμα στο Facebook. Δεν είχα ιδέα και έχω συγκινηθεί πάρα πολύ από το πόσοι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει τη δράση μας και τους ευχαριστώ όλους πολύ», λέει.

Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου; Υπάρχουν κάποιοι που στέκονται για να διαβάσουν την «Ασκητική» από τη βιτρίνα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που προσπερνούν βιαστικά με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς να δίνουν σημασία.

«Θα το συνεχίσω και με άλλα βιβλία. Δεν ξέρω ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο, αλλά θα αρχίσω να παίρνω γνώμες από τον κόσμο», λέει η κυρία Μωυσιάδου.

Πάντως η γνώμη της για τα social media δεν άλλαξε μετά από τη μεγάλη επιτυχία της βιτρίνας της και όπως λέει δεν πρόκειται να κάνει προφίλ ούτε στο Facebook, ούτε στο Instagram, αφού είναι της παλιάς σχολής και προτιμά την άμεση και προσωπική επικοινωνία με τους συνανθρώπους της, χωρίς την παρεμβολή μιας οθόνης.

Παρά τις δύσκολες μάλιστα εποχές που διανύουμε, όπου ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει πια βιβλία, όπως παλιά, η κυρία Μωυσιάδου δεν πτοείται.

«Ο κόσμος που διάβαζε συνεχίζει να διαβάζει, αλλά δεν αγοράζει βιβλία. Τι κάνει; Μια πελάτισσα μου είπε ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες ανάγνωσης, στις οποίες κάθε μήνα ένας αγοράζει ένα βιβλίο που το μοιράζονται μετά τα υπόλοιπα μέλη», λέει και προσθέτει:

«Όσο για το διαδίκτυο και τα περίφημα e-books δεν με φόβισαν ποτέ. Πιστεύω ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το βιβλίο, αυτή την αίσθηση όταν το πιάνεις στα χέρια σου, το ξεφυλλίζεις και το έχεις μαζί σου».

Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε… Η βιτρίνα του βιβλιοπωλείου «Επιλογή Έκφρασης» είναι εκεί και η «Ασκητική» του Καζαντζάκη ορθάνοιχτη να σας προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ουσία της ύπαρξης.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr