Για τον κυκλώνα που σαρώνει την Κρήτη, μίλησε στο STAR o μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό μικρής κλίμακας το οποίο θυμίζει τα χαρακτηριστικά του τροπικού κυκλώνα, με την έννοια ότι είναι μια κλειστή κυκλοφορία με ένα μικρό μάτι στη μέση και συνοδεύεται από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, απλά σ΄αυτή την περίπτωση συμβαίνει καμιά φορά στη Μεσόγειο, και κυρίως περνά πάνω από τη θάλασσα. Τώρα ας πούμε επηρεάζει χερσαίες περιοχές».

plimira-ethniki-odos-xania-10.jpg

Νωρίτερα, όπως σας ενημέρωσε το star.gr, προειδοποί��ση για επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο προβλέπει το πέρασμα κυκλώνα νότια του νησιού σήμερα.

«Βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τρ��πικού κυκλώνα (medicane), έχει ήδη σχηματιστεί την Κυριακή 30/10 στη θαλάσσια περιοχή νoτιοανατολικά της Σικελίας, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης».

Προειδοποίηση προς τους χειριστές θαλάσσιων σκαφών έχει εκδώσει και το Λιμεναρχείου Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας πως αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ LIVE εικόνα: Κυκλώνας «σαρώνει» την Κρήτη- ΜΑΥΡΙΣΕ ο ουρανός και ΒΡΕΧΕΙ καρεκλοπόδαρα