Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας νοσηλευόταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2015.

Κατείχε Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών, στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο. Ήταν κάτοχος MA in Shipping Economics, του Πανεπιστημίου Wales της Μεγάλης Βρετανίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977. Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης.

Υπήρξε -μεταξυ άλλων- Πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, Πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας και Μέλος ΔΣ της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας. Επίσης, συμμετείχε ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών τραπεζών και εταιριών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και στο ΔΣ της ΕΧΑΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.

Στη συνέχεια το 2010 ανέλαβε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ και μετά, το 2012, διευθύνων σύμβουλος, θέση που διατήρησε ως το 2015.