Σε συνέχεια της έρευνας του ΣΕΒ για απώλειες ύψους 1,7 δις αν έπεφτε μαύρο στα κανάλια, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού κατεδαφίζουν, μιλώντας στο Star, την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα έσοδα που θα προέκυπταν από το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.

«Καταρχάς το ποσό αυτό είναι για μία δεκαετία, άρα σε ετήσια βάση μιλάμε για 25,5 εκ. και βλέπω ότι το ποσό αυτό χρησιμοποιούνται δια πάσαν νόσον! Αν πάρω μόνο ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για παράδει��μα την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το ακαθάριστο κόστος για καθέναν από αυτούς είναι 1000 ευρώ, αυτό μας δίνει γύρω στα 48 εκ», δήλωσε στο Star, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Τσακλόγλου.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας που κατεδάφισε με μελέτη το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χωράνε μόνο 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας, επισημαίνει τις απώλειες του κράτους. «Προσπαθεί να κάνει μία αρπαχτή. Είναι τελείως λάθος να λέμε ότι δεν πήραμε 250 εκ. --που δεν τα πήραμε έτσι κι αλλιώς. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αφήσει όσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν, διότι το φάσμα χωράει πολλά κανάλια», δήλωσε �� κ.Μπλέτσας.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΣΕΒ τα επόμενα 10 χρόνια, το κράτος θα χάσει από το Εισόδημα απολυμένων: 692 εκατ. ευρώ.

-Πολλαπλασιαστική έμμεση απώλεια εισοδήματος: 415,2 εκατ. ευρώ
-Άμεσοι φόροι, εισφορές, άμεση απώλεια: 276,8 εκατ. ευρώ
-Άμεσοι φόροι, εισφορές, έμμεση απώλεια: 166,1 εκατ. ευρώ
-ΦΠΑ, άμεση απώλεια: 99,6 εκατ. ευρώ
-ΦΠΑ, έμμεση απώλεια: 39,9 εκατ. ευρώ
-Επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους: 15 εκατ. ευρώ

«Ως προς το ότι θα λείψουν 250 εκ. από τους φτωχούς και τους αδύναμους, να επισημάνω ότι αυτά τα χρήματα έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τις επόμενες δόσεις θα τις εισπράξουν, ότι δηλαδή αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι βιώσιμες οικονομικά, με κόστος εισόδου 70 εκ. σε μία διαφημιστική αγορά 200 εκατ», ο τέως καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δ.Ψυχογιός.

«Δεν τιμά την κυβέρνηση να συνδέει ένα οικονομικό αποτέλεσμα με την υποχρέωση που έχει να προσφέρει την δυνατή κοινωνική προστασία είτε στους παιδικούς σταθμούς, είτε όπου αλλού αναφέρθηκε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος», δήλωσε στο Star ο τέως υπουργός Οικονομικών, Α.Παπαδόπουλος.

«Η όλη συζήτηση είναι έως και αστεία μιας και ήδη στο μνημόνιο προβλέπονταν 350 εκ. από τα κανάλια. Πια έχουμε μία απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι είναι παράνομο», υποστήριξε ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γ.Προκοπάκης.

Να σημει��θεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ζητείται από τα κανάλια φόρος 20% επί του τζίρου τους.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

ΜΟΝΟ στο Star: ΟΛΟ το δραματικό παρασκήνιο πριν από την απόφαση του ΣτΕ