Μετά από πέντε πολύωρες διασκέψεις, οι δικαστές του συμβουλίου της Επικρατείας πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο διαγωνισμός του υπουργού Επικρατείας είναι αντισυνταγματικός και άρα πρέπει να θεωρείται ότι δεν έγινε ποτέ.

Από τους 25 ανώτατους δικαστές που ψήφισαν, οι 14 έκριναν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, έναντι 11 που είχαν διαφορετική άποψη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

Ενδεικτικό της αγωνίας των εργαζομένων στα κανάλια επί 60 ημέρες ήταν η αντίδραση τεχνικού προς τον κύριο Σακελλαρίου μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. «Κύριε πρόεδρε μου ‘ ρχεται να σας φιλήσω».

Οι ενέργειες του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να τις αναλάβει ο ίδιος προκειμένου να κάνει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με την κρίση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, προσκρούουν στο άρθρο 15 του Συντάγματος που ρητά αναφέρει ότι αποκλειστικά αρμόδια για την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι η ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Οι δικαστές κατέρριψαν τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η παράκαμψη του οργάνου έγινε για μια μόνο φορά, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει συγκροτηθεί το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή εξαπέλυσε επίθεση στους δικαστές, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές, που παίρνουν αποστάσεις από τις κραυγές εναντίον της δικαιοσύνης. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε για παράδειγμα στον λογαριασμό του στο Twitter «Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε Κυβέρνηση-ΝΔ: Άμεση, συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ και τέλος στην 27ετή ανομία, με διαγωνισμό για νόμιμες άδειες».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ, βάζοντας στο στόχαστρο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star