Χειραγώγηση της ενημέρωσης επιδιώκει η κυβέρνηση με τη συρρίκνωση των ιδιωτικών καναλιών σε τέσσερα, εκτιμά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος.

«Γιατί να είναι τέσσερα κι όχι 14; Υποκρύπτεται η προσπάθεια να υπάρξει έλεγχος. Όσο λιγότερα, τόσο ευκολότερος ο έλεγχος. Τι είναι οι συχνότητες; Ιδιοκτησίες; Αέρας κοπανιστός είναι! Αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά. Όποιος θέλει και μπορεί να έχει και κανάλια και ραδιόφωνα».

Ο Κώστας Καζάκος επισημαίνει ότι το μαύρο στα κανάλια, θα θίξει και τους καλλιτέχνες. «Δεν είναι ωραίο πράγμα να κλείσουν κανάλια και να μείνει τόσος κόσμος χωρίς δουλειά. Και από εκεί και πέρα όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, οι εξωτερικοί συνεργάτες των παραγωγών, εί��αι τεράστιο νούμερο (όσοι θα χάσουν την δουλειά τους)».

Κάθε κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο στην ενημέρωση, επισημαίνει ο σκηνοθέτης και αντιστασιακός Νίκος Κούνδουρος. Υπογραμμίζει την ανάγκη να θεσπιστούν αυστηρ��ί, όπως λέει, κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά με ελεύθερο αριθμό συχνοτήτων: «Θα ήθελα να υπάρχουν φωνές ελεύθερες αλλά πειθαρχικές. Κάτω από μια δεοντολογία. Να μην είμαστε αδέσποτοι. Αυτό δεν μου αρέσει».

Καυστικός είναι ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος που ήταν και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θέλησε να λύσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καταφεύγοντας στους νόμους της αγοράς. Όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά να πάρει το κανάλι. Ταυτόχρονα όμως υπονόμευσε τους νόμους της αγοράς, με τον αριθμό τέσσερα. Περιορίζοντας δηλαδή τις συχνότητες. Αυτό έχει μια ηθική, λογική και πολιτική παραδοξότητα. Στην πραγματικότητα δημιουργείται μια μαύρη τρύπα».